Vroeger in Wittevrouwenveld

Waar nu het Theater aan het Vrijthof staat, was vroeger het klooster van de Zusters Penitenten van Maria Magdalena gevestigd. Deze zusters werden vanwege hun kleding ook wel Witte Vrouwen genoemd. De landerijen van het klooster, aan de oostkant van de stad, noemde men al in 1527 Wittevrouwenveld.

Eind 19de eeuw zochten steeds meer Maastrichtenaren de periferie van de stad op. Wittevrouwenveld of Oostermaas zoals de buurt ook wel genoemd werd, was met name een arbeidersbuurt. In de jaren ’70 en ’80 werd echter een groot aantal arbeiderswoningen gesloopt. In plaats daarvan verrezen nieuwbouwwoningen in het duurdere segment.

Wittevrouwenveld, Maastricht 2015
Wittevrouwenveld, Maastricht 2015

Aan de rand van de buurt bevindt zich het Geusseltpark met daarin het Kasteel Geusselt uit de 17de eeuw en ook het voetbalstadion De Geusselt, de thuisbasis van voetbalclub MVV. Jaarlijks vindt het Manus van Alles-feest plaats in Wittevrouwenveld. Wat in 2000 als een braderie begon is inmiddels uitgegroeid tot een multicultureel festival.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in