Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 12 februari 2019

Winkeliers Brusselse Poort wachten vol ongeduld op noodzakelijke veranderingen

Winkelcentrum Brusselse Poort in de gelijknamige wijk maakte een half jaar terug bekend uit te willen breiden en het verouderde centrum een make-over te geven. Maar waarom zijn er plannen voor uitbreiding terwijl de oplettende passant toch vooral veel leegstand constateert? Tijd voor een wandeling door het grootste winkelcentrum van de stad.

Wie zich een plekje uitzoekt op de parkeerplaats van de bovenbouw van Brusselse Poort, ontkomt niet aan de treurige aanblik van leegstaande winkelpanden, aan de buitenkant van deze etage. De etalages hiervan zijn nog opgeleukt met wat grote reclamezuilen, maar ook deze kunnen niet verhullen dat er weinig bedrijvigheid is bij dit gedeelte van het winkelcentrum. Het vormt ook niet bepaald een flitsende entree, waarbij je je als bezoeker direct afvraagt hoe de situatie binnen wel niet zal zijn. Die is echter een stuk prettiger, nog slechts op twee plekken in het overdekte centrum branden de lichten niet. Dat juist de entree zo spookachtig leeg staat, lijkt dan ook puur toeval. Twee landelijke ketenfilialen (Aktiesport en Stomerij) gingen failliet en twee particuliere eetzaken (een frituur en Chinees) trokken zelf de stekker eruit. Eigenaar van Brusselse Poort, HB Capital, koos er vervolgens bewust voor de ontstane gaten niet op te vullen en maar even door de zure appel van een treurige entree heen te bijten. Want er komen een hoop veranderingen aan: winkelcentrum Brusselse Poort moet in 2021 helemaal gerestyled zijn en daarvoor gaan op korte termijn de eerste verbouwingen plaatsvinden.

Veranderingen

Zo kun je in de toekomst niet meer op twee etages winkelen, maar nog slechts op één. De winkels die nu nog op begane grond zitten, verhuizen naar boven en maken plaats voor een parkeergarage. De huidige eerste verdieping wordt dan begane grond en daaraan wordt nog een groot stuk extra winkeloppervlak geplakt: het al jaren braakliggende terrein (een doorn in het oog van de buurt en de winkeliers) waar vroeger het GAK-gebouw stond, krijgt zo ook weer een functie. En de parkeergarage wordt dan ook hier onderdoor getrokken. De eerste verbouwingen gaan plaatsvinden bij de entree van de leegstaande panden, dit voorjaar. De parkeerplaatsen gaan op de schop, worden beter ingedeeld en de winkelpanden worden ietwat verlengd. Vergunningen voor de miljoenen kostende verbouwingen liggen bij de gemeente ter behandeling. Alle zaken binnen Brusselse Poort wachten inmiddels vol ongeduld op de verbouwingen, zo weet Astrid van den Wijngaard, voorzitter van de Ondernemersvereniging Brusselse Poort en eigenaresse van boekenzaak Primera. “Ondernemers zitten hier al lang op te wachten. Inmiddels zijn er hier en daar wat zaken gesneuveld door de jaren heen en is de leegstand er hier ook ingeslopen. Deels door financiële redenen, andere ondernemers gingen bijvoorbeeld met pensioen.”

Moeilijke tijden

Van den Wijngaard benadrukt dat het sowieso geen makkelijke tijden zijn voor vele winkeliers, ook in Brusselse Poort niet. “In de economische crisis van de laatste jaren sloft de detailhandel er toch een beetje achteraan. Daarnaast heeft kopen via internet een wereldwijde verandering met zich meegebracht. Klanten winkelen op een andere manier, bijvoorbeeld als ze nieuwe kleding zoeken.” Ook zij weet waar de winst voor haar en de collega-winkeliers te behalen is. “De beleving. Die kweek je door activiteiten te organiseren. Muziek, proeverijen, het tastbare karakter. Bovendien kun je in een winkel fysiek iets vastpakken. Als je het online bestelt, is het maar de vraag of je thuiskrijgt wat je op de foto ziet.”Lees ook