Frederique Pronk
TIM-verslaggever 2 februari 2021

Wil je moestuinen? Wees er snel bij!

Er is de laatste tijd in Maastricht een grote vraag naar stukjes grond binnen de moestuinverenigingen. Een aantal jaren liep het ledenaantal terug, maar nu zien we een enorme stijging. Komt het door corona of willen gewoon steeds meer mensen weten wat ze eten? Nog maar enkele verenigingen hebben stukjes grond te huur. Dus als je erover denkt om een moestuin te nemen (samen met vrienden bijvoorbeeld), dan moet je snel zijn!

Een moestuin is een groot geschenk

Yvonne Feijen heeft al ruim 25 jaar een grote moestuin in Heugem en weet als geen ander hoe fijn dit is. Deze hobby deelt ze samen met haar man Peter en ze brengen samen heel wat uren in hun tuin door. Ze halen momenteel 80% aan groenten en fruit uit hun eigen tuin. De resterende groenten en fruit kopen ze het liefst bij Gedeelde Weelde.

Snoepen van de oogst

Hun kinderen waren vroeger voornamelijk geïnteresseerd in de oogst, waar ze volop van snoepten. Het was duidelijk een hobby van de ouders en niet van de kinderen. Toch ziet Yvonne nu dat haar dochter gekozen heeft voor een eigen moestuin en dat de vriendin van haar zoon flink actief is met eetbaar groen op hun balkon. Ze vertelt dat ze altijd een voorliefde hebben gehad voor fruitsoorten die aan een struik groeien. Omdat ze vaak te veel oogst hebben en ze op een natuurlijke manier tuinieren, gaat het teveel aan kleinfruit richting Gedeelde Weelde.

Een moestuin is ook sociaal

Naast de oogst brengt de moestuin veel rust, zingeving en plezier. Nu hun dagelijkse werkzaamheden door corona stiller zijn komen te liggen, beseffen ze nog eens meer hoe waardevol zo’n tuin is. Veel leden blijven tijdens deze periode tuinieren. Iedereen is op zijn eigen stukje grond actief en kan op gepaste afstand toch een praatje maken. Op deze manier blijven de sociale contacten in stand.

Van moestuin naar pluktuin

Ze zijn net aan een nieuw avontuur begonnen, waardoor hun moestuin op den duur zal komen te vervallen. Ze zijn trotse eigenaar geworden van 2.500 vierkante meter grond aan de rand van De Heeg, waar ze hun passie voor fruit gaan uitbreiden. De bedoeling is om hier een zelfpluktuin te realiseren. Ze steken hier veel tijd in en hun droom is dat over een aantal jaren mensen hier hun bakjes met fruit kunnen komen vullen.

Volkstuin huren?

Enthousiast geworden? Je kunt twee dingen doen. De gemeente Maastricht verhuurt grond die je mag gebruiken als volkstuin. Maar verspreid over de stad zijn er ook verschillende volkstuincomplexen. Wil je ook een volkstuin huren? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente en neem contact op met een volkstuin.

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook