Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 maart 2019

#WikiGap: Maastricht vult gaten op Wikipedia

Wikipedia is een mooie schatkist vol informatie, maar vrouwen komen er in de online encyclopedie vaak nog bekaaid vanaf. In Maastricht stropen studenten onder aanvoering van Jo Ritzen en Andrée van Es daarom de mouwen op.

WikiGap -gaten vullen op Wikipedia- heet het evenement dat vrijdag 8 maart -Internationale Vrouwendag- voor het eerst in de stad werd gehouden. Vijftien vrijwilligers -vooral studenten, bijna allen vrouw- zijn naar The Student Hotel in het Sphinxkwartier gekomen om een middag lang achter de laptop te zwoegen.

Hun missie: meer vrouwelijke verhalen op Wikipedia krijgen. Want de grootste encyclopedie ter wereld is nog een bolwerk van vooral witte, oudere mannen.

Zweden

Op wikipedia.nl, de Nederlandse editie, gaat bijvoorbeeld slechts twintig procent van de biografieen over een vrouw. En van de vrijwilligers die de informatie leveren en bewerken is slechts 11 procent vrouwen. Dat kan beter. De helft van de gebruikers van wikipedia.nl is toch vrouw.

Werk aan de winkel dus, en niet alleen in Nederland. Want diezelfde scheve verhoudingen kun je vinden op anderstalige varianten van Wikipedia. Daarom is WikiGap geboren, een internationale beweging die twee jaar geleden in Zweden van start ging, waar met steun van de regering de eerste gatenvullers aan de slag gingen.

Ladyfest

Wat staat er zoal op de werklijst van de vrijwilligers in Maastricht?

Een greep: het uitbreiden van de Engelstalige bio’s van schrijfsters als Renate Dorrestein en Annejet van Zijl, uitbreiding van de Nederlandse bio’s van drie prominente Saoedische vrouwenrechtenactivisten. Ook aan de eigen regio wordt gedacht: Ladyfest Maastricht moet op de wiki-kaart komen.

Voor wie niet zo bekend is met de werking van Wikipedia: iedereen kan in principe aan deze informatiebron meewerken. Wie wil weten hoe dat gaat googelt eenvoudig ‘Wikimedia Commons’ en bekijkt daar de ‘Handleiding Wikipedia’.

Laboratorium

In Maastricht is het initiatief voor de eerste #WikiGap edit-a-thon genomen door CELL, het in Bunde/Maastricht gebaseerde Conflict and Education Learning Laboratory.

Het lab, dat zich inzet voor gelijkberechtiging in schoolboeken en andere informatiebronnen, werd in 2016 in het leven geroepen door Heerlenaar Jo Ritzen, oud-voorzitter van de Maastrichtse universiteit en voormalig minister van onderwijs, Atif Rizvu, ex-VN en Harvard, en Ayla Bonfiglio van UNU-MERIT, de afdeling van de VN-universiteit die in het Sphinxkwartier zit.

Traditie

Ritzen verzorgde vrijdagmiddag samen met Andrée van Es, voorzitster van de Nederlandse commissie van UNESCO, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, de aftrap van WikiGap Maastricht. “Alle mensen zijn gelijk, maar tot dusverre zijn mannen toch meer gelijk dan vrouwen”, zei hij met verwijzing naar de genderverhoudingen op Wikipedia.

Van Es: “Wikipedia is een sociale beweging die diversiteit stimuleert. De strategie is om de komende jaren toegang te geven aan juist die gemeenschappen die buiten beeld zijn gebleven. Het is de eerste keer dat dit event in Maastricht is, ik hoop dat ’t het begin is van een traditie”.Lees ook