Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 14 oktober 2019

Wijnoogst 2019 binnenhalen: naar boven turen, weer-app’s raadplegen en beslissen

JekerJazz zorgde afgelopen weekend – zoals gebruikelijk – weer voor die typische sfeer die alleen met live-muziek in de kroeg is terug te vinden. Duizenden mensen gingen afgelopen weekend van kroeg naar kroeg; genietend van Blue Note tot Dixyland, van Fusion tot Latin Jazz. Dat zat er niet in voor de twee grootste wijnboeren van Maastricht. Apostelhoeve eigenaar Mathieu Hulst en neef Math Bollen van domein Nekummerhoeve tuurden een weekend lang urenlang naar heel veel weer-app’s. Het binnenhalen van de druivenoogst is najaar 2019 niet zelden een van God zegene de greep; tegenwoordig wel met heel veel hulp van heel veel weer-app’s en twee gigantische druivenoogstmachines.

De afgelopen vier jaar was het ‘plukken van de Maastrichtse druiven’ op de Louwberg een geval van appeltje-eitje. Tenminste wat betreft de keuze maken wanneer de oogst naar binnen gehaald zou worden. Mathieu Hulst van de Apostelhoeve vertelt dat zondagochtend terwijl hij met spanning meer naar de lucht kijkt dan naar de verrichtingen van zoon Robin. Die zit dit jaar voor het eerst voornamelijk ‘op de bok’ van een gigantisch New Holland landbouwvoertuig. De jonge Maastrichtenaar positioneert met regelmaat en behendig het vehikel boven de wijnranken. De machine ontsteelt de druiven om ze vervolgens razendsnel naar bakken te transporteren. Geen druif ontgaat dit ingenieuze systeem. Mathieu Hulst op zijn beurt mist geen enkele dreigende wolk. Niet die uit eigen waarneming; net zo min die de buienradars aangeven.

Eerder die ochtend, het is net zeven uur geweest, krijgt uw reporter een telefoontje van de bekendste en meest succesvolle wijnboer van Nederland. “We gaan het uitstellen”, is wat hij te melden heeft. De dag ervoor hebben we afgesproken om foto’s te komen maken van de wijnoogst 2019. “Het zit niet mee”, zegt Hulst in die vroege uren van zondag 13 oktober. Aan het eind van de nacht heeft het dik een uur geregend. “Het is te glibberig voor de machines en de druiven zijn te nat om nu te gaan plukken”. De Thuis in Maastricht fotograaf gaat toch op pad. Dan maar even genieten van de start van deze oktoberdag vanaf het terras van Château Neercanne. Het is stil daar op de grens tussen Kanne en Maastricht. Des te lawaaieriger wordt het als twee kissebissende eenden de landing inzetten op een reservoir bij de in aanleg zijnde vijver van het kasteel. Op de mergelblokken van de put mokken de twee nog even door. Het voelt al zomers warm aan, maar ook is het vochtig en vanuit het westen komen nieuwe donkere wolken opzetten.

Inmiddels thuis bekijkend wat dan het weekendonderwerp van Thuis in Maastricht gaat worden, krijgt uw scribent weer telefoon van Mathieu Hulst. Het is inmiddels rond 10 uur. “We gaan over tien minuten beginnen”. Met gezwinde spoed terug naar de Louwberg. Net op tijd. Vanaf de prachtige Apostelhoeve komt de druivenoogstmachine als een felblauw saurus-achtig wezen richting de plek waar is afgesproken. Vandaag wordt de noordkant van de Louwberg gedaan. De pluk van de Pinot Gris gaat zo van start.

Van het werk op deze plek maakt Mathieu Hulst zich die dag de minste zorgen. Meer hoofdbrekens heeft hij over de zuidkant. Daar is zijn neef Math Bollen met een soortgelijke machine bezig. “Daar is het terrein niet alleen meer geaccidenteerd, maar ook veel steiler.” Van afstand is te zien hoe de wijnboer van de Nekummerhoeve centimeter voor centimeter zijn vehikel naar boven stuurt. “Die machines zijn geweldig. Maar iedere keer weer moeten we ons realiseren dat we met enorme concentratie ons werk moeten doen. Begin je eenmaal te glijden; dan is er geen houden aan. Los van alle schade die je kunt veroorzaken is natuurlijk het grootste risico dat je vehikel omkiept. We kunnen daarom niet voorzichtig genoeg zijn.”

Later blijkt dat alle geplande klussen van deze dag succesvol zijn geklaard. Nog voor de derde dag van JekerJazz nog een keer losbarst zijn de families Hulst en Bollen druk in de weer met het persen van de druiven. 

De foto’s van JekerJazz zijn genomen in Café Paulus aan de Oude Tweebergenpoort. Daar trad vrijdagavond de Italiaanse formatie Pepper & The Jellies op. De groep bracht een avond lang aanstekelijke mix van Early Jazz en blues.

 Lees ook