Wijkleerbedrijf Maastricht Daalhof verbindt jong met oud

op 23 maart 2018 door Sandra Schols TIM-verslaggever

Het Wijkleerbedrijf Maastricht Daalhof geeft jongeren en mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid om een MBO-diploma Helpende zorg en welzijn (Leeuwenborgh opleidingen, niveau 2) te halen. De leerlingen krijgen les in de wijk Daalhof en helpen bewoners met een zorgvraag of houden ze gezelschap. Het moet wel een casus zijn waarmee de burgers niet terecht kunnen bij de afdeling WMO of de zorgverzekeraar. Door te leren én te werken in de wijk doen de leerlingen ervaringen op die ze kunnen gebruiken tijdens de studie. 

Een aantal dagdelen per week lopen ze stage, de rest van de tijd hebben ze les in het wijk klaslokaal of maken ze opdrachten. Als ze de studie afronden krijgen ze een officieel MBO-diploma. Dit is tevens een startkwalificatie om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Wijkbewoners kunnen met een zorgvraag terecht bij het Wijkleerbedrijf. Daar worden ze in eerste instantie te woord gestaan door de coördinators. Zij gaan met de bewoners in gesprek om uit te zoeken of de leerlingen aan die specifieke zorgvraag kunnen voldoen. “De leerlingen helpen met diverse dingen in huis die aansluiten bij de opleiding. Wij zijn dus geen thuiszorg”, aldus Mariel Goffin van Calibris advies. “Vier jaar geleden zijn wij in gesprek gegaan met de gemeente Maastricht. Het grote vraagstuk was; Hoe helpen we mensen (jongeren in dit geval), met een afstand tot de arbeidsmarkt, verder te ontwikkelen? Ik ben toen aan de slag gegaan met onderzoeken. Ook zijn wij met een groot aantal partners de gesprekken aan gegaan. Dat resulteerde uiteindelijk tot Wijkleerbedrijf Maastricht Daalhof. Toentertijd de eerste locatie in Limburg.”

Leren, werken en een helpende hand in de wijk 

Naast Leeuwenborgh opleidingen, Calibris advies, gemeente Maastricht en Mosae zorggroep zijn er nog diverse anderen partijen betrokken bij het Wijkleerbedrijf. Levanto, Radar, Buurtplatform Daalhof / De Huiskamer en Traject zorgen ook voor een stuk begeleiding van de jongeren in de praktijk. “Medewerkers van deze organisaties helpen de leerlingen met opdrachten en competenties. Ze fungeren tevens ook als achterban voor de studenten. Ze hebben een breed vangnet”, aldus Mariel. Na een eerste gesprek met een coördinator wordt de wijkbewoner met een zorgvraag gekoppeld aan een student die, tijdens de stage  uren, aanwezig is bij de bewoner. “De leerlingen verrichten allerlei hand-en spandiensten bij minder mobiele of eenzame wijbewoners (voornamelijk ouderen), maar ze ondersteunen ook activiteiten met gehandicapten en ze helpen mee op de BSO”, legt Chantal Jacobs uit. Zij is zorgbegeleider bij Mosae en praktijkopleider bij het Wijkleerbedrijf.

Samen tegen eenzaamheid 

Inmiddels is Wijkleerbedrijf Daalhof een begrip in de buurt. “In het begin hebben we wel heel erg moeten vechten voor een plekje”, aldus Mariel. “Mensen waren sceptisch en afwachtend. Wisten natuurlijk ook niet wat hen te wachten stond. Ik heb altijd gezegd dat het best eens kan gebeuren dat een leerling niet komt opdagen, dat hij/zij zich verslaapt of dat ze een afspraak vergeten, maar dat is tevens ook een leerschool voor de student.” Tijdens de stage uren doen de leerlingen (kleine) huishoudelijke klusjes, gaan ze met de zorgvrager op pad of houden ze hem/haar gewoon gezelschap. Het is, naast een goede leerschool voor de leerlingen, tevens heel effectief om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen weten ons nu te vinden. We hebben goede connecties bewoners en met diverse thuiszorg organisaties. Ook zij schakelen ons direct is als dit nodig is.

Heeft u hulp nodig en denkt u dat de studenten van het Wijkleerbedrijf u kunnen helpen?

Bel dan naar: Carola Winkelhuysen, Coördinator WLB Maastricht Daalhof – 06- 15953635

of mail naar: maastricht@wijkleerbedrijf.nl

Foto’s: Wijkleerbedrijf Maastricht Daalhof