Hans Moleman
TIM-verslaggever 29 november 2020

Wethouder plant strategische boom voor buurtpark

Wethouder Gert-Jan Krabbendam heeft de eerste boom geplant voor de Groene Poort Oost, het burgerinitiatief voor een nieuw buurtpark op de oude voetbalvelden van VV Scharn. Er hebben zich al veertig vrijwilligers gemeld die willen helpen. 

Het is een mooi initiatief, vindt de wethouder die zowel ruimtelijke ontwikkeling als mobiliteit in portefeuille heeft. Hij kreeg zondagmiddag een goudkleurige schop aangereikt om de eerste boom voor het Buurtpark Groene Poort Oost te planten. De eersteling -een notenboom- mag een strategische boom worden genoemd: het is nog geen uitgemaakte zaak dat de oude voetbalvelden straks een buurtparadijsje worden. 

Asfalt

Op de achtergrond schemert voor de gemeente nog de optie om er een parkeerterrein van te maken, een park&ride voor bezoekers van Maastricht die uit het heuvelland komen. Maar het gemeentebestuur lijkt inmiddels wel over te hellen naar het burgerinitiatief in Oost. 

 Er is daarom een intentie-overeenkomst getekend met de kersverse stichting die het buurtpark van de grond wil tillen. En je komt als een van de toonaangevende bestuurders van de stad ook niet voor niets op je vrije dag wat aarde scheppen. 

Symbolisch

“Het hang nu vooral van jullie af”, hield wethouder Krabbendam de tientallen belangstellenden uit Heer en Scharn voor die zondagmiddag 29 november naar het veld waren gekomen voor de symbolische boomplanting. “Dan komt het wel goed”, merkte een van de vrijwilligers op.  

Dat zoveel mensen uit de buurt willen bijdragen, is een belangrijke voorwaarde voor de gemeente om het plan positief te beoordelen. Het initiatief voor het park is al omarmd door de buurtnetwerken van Heer en Scharn. 

Sprokkelen

 De initiatiefnemers hebben nu een half jaar de tijd om te laten zien hoe het park eruit gaat zien, hoe het beheer kan worden georganiseerd en hoe het geld bij elkaar kan worden gesprokkeld om alles te realiseren. “En daar zijn we inmiddels druk mee bezig”, meldt de stichting Groene Poort Oost in zijn jongste nieuwsbrief. 

Landschapsarchitect Jasper Hugtenburg heeft inmiddels nadere schetsen gemaakt, na inbreng van twee informatiebijeenkomsten met buurtbewoners waar afgelopen zomer zo’n vierhonderd mensen op af kwamen. 

Fruitbomen

Als verwijzing naar de geschiedenis van het voetbalveld en eerdere fruitboomgaard wordt gemikt  op een rechthoekig veld -met de maten van een KNVB-voetbalveld- als het kloppend hart van het park. 

Er komen een gazon, fruitbomen en een tribune tegen het terras waar nu nog de oude voetbalkantine staat. Van daaruit heb je een mooi uitzicht over het terrein en de activiteiten. Op het veld kunnen mensen elkaar ontmoeten, spelen, er komen een paar simpele speeltoestellen voor kleine kinderen, zitplekken rondom en toegangspaden in alle richtingen. 

Wadi

Aan de noordkant van het veld komt een herdenkingsplek. Een plek met een bankje rond een statige boom waar je je even kunt terugtrekken om terug te denken aan geliefde mensen en momenten. Hier kunnen mensen ook een boom adopteren ter nagedachtenis aan een bijzonder moment. 

Daarnaast komen er drie wadi’s; uitgravingen waar bij heftige regenval het water tijdelijk wordt opgevangen, zodat er minder wateroverlast zal zijn langs de Akersteenweg en in Heer. De uitgegraven grond wordt benut om andere delen van de natuurzoom rond het centrale parkveld glooiend te maken. In die zoom is ruimte voor speelelementen, een fietscrossbaantje, bessenstruiken en heel veel bomen.

Waterbeheer 

De gemeente wil graag medewerking verlenen aan het verder uitwerken van de plannen. Er is al het nodige overleg geweest en de afdeling groen heeft een substantieel bedrag voor de groenaanleg toegezegd. Het uitgraven van de wadi’s en het verdelen van de grond over het terrein zal door de afdeling waterbeheer van de gemeente worden bekostigd. “Daarmee sparen we heel wat aanlegkosten uit”, aldus de stichting. 

Naast de gemeente heeft zich al een aantal sponsors spontaan aangemeld. “Tijdens de informatiedagen heeft Plus Schriever als betrokken buurtsupermarkt steun toegezegd. Een boomkweker uit Brabant wil ons in het  voorjaar gratis een grote partij inheemse bomen leveren. Dat is een mooi begin. Ook boomkwekerij Frijns heeft toegezegd een flinke korting te geven”. 

Voor advies en ondersteuning bij het aanplanten zijn er al goede contacten met het Maastrichtse centrum voor natuur en milieu-educatie CNME.

Voelbos 

De vrijwilligers hebben zich aangemeld voor allerlei activiteiten. Zo hebben mensen zich opgegeven om mee te helpen met schoffelen, aanplanten van bomen, snoeien en bijhouden van het groen. Ook heeft zich een imker gemeld en een meubelmaker die bankjes kan timmeren.  

Uit de buurt komen ook de nodige suggesties voor de inrichting en het gebruik van het park, zoals een voelbos, een blotevoetenpad en een ‘wilgentenendorp’ voor de jeugd. 

Meer weten: www.degroenepoortoost.nl 

Wie zich wil melden als vrijwilliger en sponsor, of nog suggesties heeft, kan een email sturen naar info@degroenepoortoost.nl.

— 

 

 Lees ook