Algemene redactie
12 juni 2019

Wethouder Heijnen over de Dag van de Architectuur Maastricht

Op 15 juni vindt in Maastricht de Dag van de Architectuur plaats. Op deze zaterdag kun je enkele verrassende gebouwen in Maastricht bezoeken. Denk aan de historische Brouwerij Bosch, het NS-stationsgebouw en de herinrichting van het Stationsplein met de nieuwe fietsenstalling, het nieuwe restaurant Normandy en 4 monumentale panden aan de Alexander Battalaan en de Sint Maartenslaan (waaronder ‘glostel’ The Green Elephant en hotel Alex). Maar ook het herstel van de stadsmuur ‘De Vief Köp’ kun je die dag bezoeken, net als de voormalige Tapijnkazerne die momenteel wordt verbouwd naar een universiteitscampus. Wethouder Heijnen vertelt over het belang van goede architectuur en stedenbouw.

“De Dag van de Architectuur in Maastricht is een mooie manier om aandacht te vragen voor wat gebouwen kunnen doen voor de publieke ruimte” stelt wethouder Vivianne Heijnen, met onder andere Vergunnen en Welstand in haar portefeuille. “De dag draagt bij aan de bewustwording van gebouwen waar mensen wonen, werken en leven. Vaak ken je gebouwen alleen van buiten als je er iedere dag voorbijfietst, maar achter de gevels gaan hele verhalen schuil. Het is een heuse belevenis als je er op een dag als deze ook daadwerkelijk naar binnen gaat en meer leert over de geschiedenis of juist meer hoort over de ideeën die de huidige gebruikers voor hun panden hebben. Het laat je op een heel andere manier kijken naar je eigen stad.” Maastricht heeft veel markante gebouwen en sommige dienen zelfs als landmark; denk aan de verschillende kerktorens in de stad, maar ook aan relatief nieuwe gebouwen als het Bonnefantenmuseum, de kantoortoren ‘De Colonel’ en Centre Céramique. “Ze zijn tekenend voor de tijdsgeest van het moment van bouwen, maar ze nemen over 100 jaar nog steeds een prominente plek in de openbare ruimte in. Het is belangrijk om goed te kijken hoe je toekomstbestendig bouwt. Dus niet zomaar een blokkendoos in het historische stadscentrum neerzetten, maar echt iets toevoegen. De gemeentelijke welstandscommissie heeft hier een belangrijke stem in.”

Door de ogen van …

Dit jaar is het thema van de Dag van de Architectuur ‘Door de ogen van …’. Het idee erachter is om gebouwen eens door de ogen van bijvoorbeeld een kunstenaar, een toevallige passant, een gebruiker van een gebouw, een aannemer of architect voor het voetlicht te brengen. Bijvoorbeeld Tapijn, een van de opengestelde locaties, verandert in een openbaar park, met gebouwen die bedoeld zijn voor onderwijs, onderzoek en horeca. Het wordt een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar gaan ontmoeten. Voor wie niet wil wachten op de verwachte opleveringsdatum eind dit jaar is de Dag van de Architectuur dé kans om de Tapijn nu al te bezoeken! Onder leiding van betrokken medewerkers van de aannemer, elektricien, de universiteit en de gemeente Maastricht krijgen bezoekers een rondleiding over de bouwplaats.

Opening

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is het een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. De Dag van de Architectuur valt dit jaar samen met de Dag van de Bouw. De gezamenlijke opening in Maastricht vindt tegelijk om 10.00 plaats uur op het terrein van de Tapijnkazerne aan de Prins Bisschopsingel.

Meer info: thuisinmaastricht.nl/dag-van-de-architectuur.Lees ook