Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 4 oktober 2019

Werelddierendag: een ode aan de Maastrichtse fauna en stof tot nadenken

In 1864 werd in Den Haag de eerste Nederlandse vereniging opgericht die als doel had dieren te beschermen. Een kleine 15 jaar later ontstond hieruit de Landelijke Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Werelddierendag werd voor het eerst gevierd in 1929. De Tsjechische Ilse Winter en haar Londense vriendin Margaret Ford organiseerden in mei van dat jaar in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Daar kwam de 4e oktober als ‘verjaardag van alle dieren’ uit de koker. Deze datum is de katholieke gedenkdag van van Franciscus van Assisi, ook wel bekend als patroonheilige van dieren en planten. Thuis in Maastricht brengt in dit bericht een ‘foto-ode’ aan de dieren uit de stad. Heeft de 4e oktober waarde als Dierendag? En zet gerust een foto van uw favoriete dier onder dit bericht.

Het gemiddelde varken in een megastal of een legkip tussen duizenden andere lotgenoten zal vandaag weinig meekrijgen van Werelddierendag. Dat geldt overigens net zo voor de prooien van het jagende dier in de natuur. Werelddierendag is toch vooral een verzinsel van de stadsmens. Dat wil niet zeggen dat de 4e oktober een loos gebaar is. In de loop der tijden hebben veel dieren het door mensen die zich inzetten voor het welzijn van het dier vele malen beter gekregen. Dat geldt zowel voor dieren die in het wild leven – beschermende status – als voor tal van gedomesticeerde soorten. De mens blijft voor al het andere leven op aarde nog wel even vriend en vijand, Dr. Jekyll en Mr. Hyde.

Zonder dat we onze ogen sluiten voor alle ellende die dieren door ons toedoen overkomt, gaan we vandaag toch vooral naar de schoonheid en ook aandoenlijkheid van het met name ‘stadsdier’ kijken. Want de realiteit is natuurlijk ook dat dieren heel veel plezier aan mensen geven; tevens zijn er zat mensen die – misschien wel te – goed zijn voor hun eigen vier- of tweevoeter. Geniet van de foto’s en mocht het lukken: denk ook eens na hoe u voor het dierenwelzijn in het algemeen iets zou kunnen betekenen.

Laurens Bouvrie.Lees ook