Welkom bij de Wereldkampioenen in Vroenhoven

op 7 juli 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Het zag er de eerste tien minuten van de sleutelwedstrijd even penibel uit -twee reuzenkansen voor de Brazilianen- maar zonder geluk win je nou eenmaal niet. De scheidsrechter trapte niet in de valkunsten van Neymar, Thibaut Courtois, de boom uit Bilzen, liet zich van zijn betrouwbaarste kant zien -en zo konden vrijdagavond bij De Brug, op de grens van Maastricht en Vroenhoven/Riemst, enkele honderden voetballiefhebbers juichen.

In de speciale evenementenarena schuin onder de brug van Vroenhoven was een groot scherm geplaatst, terwijl een bar en friture ’t Frietamientje voor de inwendige mens zorg droegen. In de open lucht, op een prachtige zomerse vrijdagavond,  volgden de fans gespannen of de eerste echt grote krachtproef door het Belgische elftal tot een goed einde zou worden gebracht.

En het lukte, hoewel de Brazilianen een kwartier voor het eind toch nog de aansluitingstreffer scoorden. Met hard werken en weer wat geluk: Gouden Kanaries naar huis, Rode Duivels een indrukwekkende stap verder op weg naar de finale.

Rijden Maastrichtenaren nu over ruim een week bij Vroenhoven opeens het land van de nieuwe wereldkampioen binnen?

Het kan zomaar lukken, is de overheersende opvatting bij onze naaste buren. “Als je Brazilie kunt verslaan, kun je van iedereen winnen”, meldt een Vroenhovenaar.” Er is veel zelfvertrouwen in de ploeg nu, dat is mooi om te zien”.

Zal voetbalsucces de Belgen veranderen? De Vlaamse krant De Morgen wijdde deze week, na de nipte overwinning op Japan, al een overpeinzing aan het sentiment rond de nationale voetbalploeg.

‘Plots zijn we allemaal Belg, met dank aan de Rode Duivels. Maar is die eenheid ook van lange duur? Toen Nacer Chadli maandagavond de verlossende goal maakte, vielen totaal onbekenden elkaar juichend in de armen. Vanwaar komt die Grote Verbroedering en vooral, blijft dat ook duren?’

‘De verbroedering op pleinen, in cafés en overal waar samen voetbal gekeken werd, staat in schril contrast met onze verhardende samenleving. Waarom kan voetbal wat daarbuiten blijkbaar niet meer lijkt te lukken: namelijk Belgen in al hun verscheidenheid verbinden?’

Dat is wel de grote kracht van voetbal, betoogt Raf Willems, voetbalauteur en oprichter van voetbaldenktank dewitteduivel.com, in De Morgen.

Het zou mooi zijn. Maar stel dat de Fransen dinsdag worden geklopt, en na een finale tegen Engeland -of toch Kroatie?- de beker op 15 juli door Eden Hazard, Romelu Lukaku en Vincent Kompany in Moskou omhoog wordt gehouden. Dan zal het toch een klein wonder zijn wanneer er bij Vroenhoven en  die andere grensplaats in de regio, bij Wezet -pardon, Vise- tweetalige spandoeken komen te hangen: Vous Entrez Le Pays des Champions Du Monde. U Rijdt Het Land Van De Wereldkampioenen Binnen.