Weelec: nuttig bedrijf, lastige buurman?

op 17 maart 2018 door Hans Moleman TIM-verslaggever

Stil storten, hoe doe je dat? Met die kwestie kampt de jonge afvalrecycler Weelec. Bij het Maastrichtse bedrijf worden elke dag de nodige vrachtwagens vol afgedankte apparaten gelost -en dat levert volgens de achterburen geluidsoverlast op. Ze willen dat de gemeente streng optreedt.

Maastricht houdt Weelec al veel te lang de hand boven het hoofd, vinden buurtbewoners van de Beemden aan de overzijde van de Molensingel. Zij proberen via hun Stichting Leefbaarheid en Duurzaamheid Beemden de gemeente ertoe te bewegen lawaaiige activiteiten op het buitenterrein van Weelec te verbieden. De actiegroep kreeg deze week brede steun uit de gemeenteraad. De kwestie komt na de raadsverkiezingen van 21 maart opnieuw op de agenda.

Weelec is een gevoelige zaak voor Maastricht. Het bedrijf, dat in 2014 werd opgericht door Cyrille Depondt, een oud-student van Hogeschool Zuyd, geniet veel goodwill bij de overheid. Weelec geldt als een voorloper in het duurzaam hergebruik van oude apparatuur. In de loodsen van de firma worden de apparaten door enkele tientallen mensen, deels MTB-ers, met de hand gedemonteerd, waarna plastic en metalen machinaal worden fijngemalen en gesorteerd voor hergebruik.

Weelec zit sinds 2015 op het ‘recyclingcluster’ achterop bedrijventerrein Randwyck, waar ook een gemeentelijk mileupark en metaalrecyclingbedrijven Eurema en Franssen liggen.

Achtertuin

Weelec ligt als enige van deze bedrijven tegenover een woonbuurt, de Beemden in Heugem, en vlak naast het volkstuincomplex Haofdabbers. Omdat het leegstorten van de vrachtwagens en het overslaan van het deels metalen afval in de open lucht gebeurt, met een heftruck en een mobiele grijper, levert dat de nodige herrie op. Het buitenterrein van Weelec is het oude terrein van Intratuin, het tuincentrum dat enkele jaren geleden naar een grotere locatie enkele honderden meters verderop verhuisde.

Weelec is een mooi bedrijf, maar je moet het niet in je achtertuin hebben, vinden bewoners van de Beemden. “We zijn niet tegen Weelec, maar we zeggen wel: houd rekening met de buurt en overtreed niet de vergunning”, zegt Ronald Borgers, woordvoerder van de buurtstichting.

Vooral aan de Violabeemd, die straat die het dichtst bij Weelec ligt, zijn de buitenwerkzamheden op het Weelecterrein soms duidelijk hoorbaar, blijkt bij een bezoek aan de buurt de afgelopen week. Gebruikers van de volkstuinen hebben ook zorgen over het risico van milieuvervuiling. Op het deels ongeasfalteerde achterterrein van Weelec bevinden zich naast tientallen containers ook bergen apparatuurafval, zowel in grove vorm als fijngemalen.

“Het fijne stof van die afvalbergen kan overwaaien op de groenten in onze tuinen. En wat sijpelt er via de grond mogelijk niet door? Er kunnen gevaarlijke stoffen bij zitten”, zegt Jos van de Ven, die donderdag bezig is zijn tuin weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Weelec en de gemeente hebben de omwonenden verzekerd dat uit metingen is gebleken dat er geen gevaar is, maar bij de Haofdabbers vertrouwen ze het niet helemaal.

Geluidswal

Voor Borgers is het duidelijk dat de gemeente fout op fout heeft gestapeld. De verantwoordelijke wethouder en zijn ambenaren hebben verkeerd ingeschat hoeveel overlast de overslag van het afval aan de rand van een woonwijk zou opleveren. De wethouder heeft volgens hem erkend dat Weelec in strijd met de bestaande vergunning handelt. Maar hij heeft een antwoord op het verzoek van de buurt om op te treden tegen Weelec tot 15 mei uitgesteld. Bizar, vindt Borgers.

De oplossing? Opties die bekeken worden zijn bijvoorbeeld een stevige geluidswal en asfaltering van het terrein, al of niet in combinatie met een nieuwe hal. Borgers: “Voor ons is een geluidswal geen oplossing.” Een nieuwe hal mogelijk wel: de buurtstichting heeft de gemeente verzocht hierover in gesprek te gaan.

“Maar dit soort bedrijven hoort eigenlijk thuis op industrieterrein Beatrixhaven. Zo’n verhuizing kost natuurlijk veel geld”.

Weelec-directeur Depondt vindt de klachten uit de buurt overtrokken. “Weelec opereert ruimschoots binnen de geldende geluidsnormen”. Wat de geluidswal en asfaltering betreft merkt hij op dat die verbeteringen al klaar hadden kunnen zijn, ware het niet dat er door buurtbewoners een procedure werd aangespannen. Daardoor konden de werkzaamheden nog niet worden uitgevoerd.

Weelec is overigens geen armlastige onderneming: Depondt verkocht zijn aansprekende bedrijf twee jaar na de oprichting aan de Van Kaathoven Groep, het nieuwe bedrijf van de vermogende Brabantse afvalrecyclingfamilie Van Gansewinkel.