Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 4 december 2018

Weekendbeeld: Sinterklaas en Sean bewaren gelukkig de rust en alles komt goed

Een weekend om niet licht te vergeten. De gloednieuwe trafo op het Vrijthof zorgde zaterdag voor veel commotie. Geen stroom, geen start van Magisch Maastricht op het Vrijthof. Gelukkig waren er ook mensen die rustig bleven en gelijk begonnen met het probleem oplossen. Van dat alles had Sinterklaas zondagochtend op zijn ‘woonboot aan de Maas’ geen last. De Goedheiligman had oud en jong Maastricht op bezoek.

Haagse Harry
Bij bakkerij Souren in de Vijfharingenstraat doen zaterdag twee vrouwen uit de residentiestad opzichtig hun beklag. Met een zware Haagse Harry tongval laten ze aan de andere klanten weten dat ‘de kerstmarkt niet doorgaat’. Aan de boodschap dat die wel degelijk doorgaat maar vanwege een stroomstoring pas later hebben ze geen boodschap. Die markt moet nu open, want ‘wij zijn nu hier’. Nederland 2018 in een zinnetje gevat.

Vriendelijke elfjes en een kalme elektriciën
Natuurlijk mag er chagrijn zijn bij een dergelijk echec. Die gloednieuwe elektriciteitsvoorziening begeeft het vlak voor de start van het eerste evenement waar het dienst voor moet doen. Het leedvermaak en schampere opmerkingen naar de gemeente zijn net zo zeer al snel te horen. Het feit blijft dat het ‘ding’ flink is doorgebrand. Gelukkig zijn er ook mensen die het hoofd koel weten te houden. Wat te denken van de Magisch Maastricht Elfjes. Zij staan aan de ingangen van de kerstmarkt voor de niet verwijderde omheiningen. Iedere keer leggen ze aan hordes mensen keurig uit wat aan de hand is. Met continue een glimlach op het gezicht lukt dat vrij aardig.

Het lossen van de aggregaten wordt de attractie van het begin van Magisch Maastricht op het Vrijthof

De uren verstrijken, het ijs van de schaatsbaan wordt – mede door de hoge temperaturen – al snel water. Medewerkers van Magisch Maastricht en van de tientallen kraampjes hangen rond of proberen zich bezig te houden met hier en daar nog wat onderhoud. Bij het Vagevuur staan medewerkers van de gemeente Maastricht en organisatoren druk te zijn om het probleem op te lossen. Vrijwel direct nadat de trafo ‘plof’ deed is een Belgisch bedrijf benaderd om aggregaten te leveren. Die arriveren om twee uur ‘s middag. Vier kleinere en een hele grote komen in cortège via de Bredestraat het Vrijthof opgereden. Het herstel kan worden ingezet. ‘Dreh- und Angelpunkt’ is al die uren onder meer Sean Miac. De elektricien lijkt de rust zelvers.  “Dat klopt” zegt de alleskunner als het met stroom te maken heeft. “Het is juist nu belangrijk om de rust te bewaren. Met heel veel drukte maken wordt het probleem echt niet opgelost.”. Die kalmte laat ook een van de chauffeurs zien die de aggregaten op hun plaats gaat zetten.” In plaats van het reuzenrad is zijn werk voor honderden Magisch Maastricht bezoekers de attractie. Met goedkeuring van zijn echtgenote heeft hij zijn vrije dag verwisseld met kerstmarkt vierend Maastricht uit de brand te helpen. Om drie uur zaterdagmiddag steekt Sean Miac de laatste stekker in het stopcontact van een aggregaten. Luttele minuten later kan de kerstmarkt met vijf uur vertraging van start.

Twee voor twaalf voor het milieu, maar nu even niet

Tussen het plein en Museum aan het Vrijthof is die ochtend ook actie. Niet echt opvallend staan daar enkele Greenpeace mensen. Ze trekken weinig aandacht. Ook niet als om twee minuten voor twaalf de klok van de Sint Jan begint te luiden. Het gezelschap maakt onderdeel uit van een grote landelijke actie tegen de opwarming van de aarde. Hun roep om aandacht verdampt in al het gedoe rondom geen stroom op het Vrijthof. Stop CO2 staat op een protestparasol. Dat feest gaat voorlopig op het Vrijthof niet door. De aggregaten die tot en met 31 december het feest van licht en ander stroomverbruik voorzien zijn goed voor een verbruik van 100 liter diesel per uur.

Jong en oud bij Sinterklaas
Wat een heerlijke rust heerst er dan zondagochtend op de boot van Sinterklaas. Het vaartuig gelegen aan de stijgers van Stiphout bij de Maaspromenade/Kesselkade is dezer dagen het epicentrum van alle Sinterklaasvierders. Zondagochtend blijkt maar weer eens dat de Sint vele vrienden kent. Niet alleen de jeugd wil bij hem op bezoek. Tientallen bewoners van verpleeghuis Martha Flora vieren met ook enkele kinderen een flink Sinterklaasfeestje. Er wordt gezongen, gedanst en vooral heel veel gelachen. Weliswaar doen de Pieten er van alles aan om voor chaos te zorgen; de Sint blijft gelijk Sean Miac stoïcijns en weet met medewerking van een opperpiet en medewerkers van Martha Flora een aantal rebelse Pieten in toom te houden. Zelfs het zelf maken van pepernoten leidt niet ontploffingen. Lees ook