Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 7 januari 2019

Weekendbeeld: Nieuwjaarsreceptie 2019 geel getint; “Laat ons de Verdraagstad van Nederland zijn”

Met de aanwezigheid van Maastrichtse vertegenwoordigers van de beweging Gele Hesjes vond zondag 6 januari de Nieuwjaarsreceptie van het het stadsbestuur gehouden. Tijdens de Nieuwjaarsrede van de burgemeester kreeg Annemarie Penn – te Strake van een van hen een geel hesje omgehangen. De zichzelf verklaarde afgezanten van ‘boze burgers’ hadden even eerder de burgemeester horen zeggen: “We leven in een land waar je mag zijn wie je bent en mag zeggen wat je denkt. Dat mag ook een keer iets aardigs zijn; dat is heus niet verboden.”

Deze Nieuwjaarsreceptie werd  niet alleen een traditionele optocht van burgers als vertegenwoordigers van tal van sociaal-maatschappelijke instellingen, verenigingsleven en de altijd aanwezige oud-strijders. Een groepje inmiddels wereldwijd bekende Gele Hesjes waren deze vroege zondagavond niet alleen als groep nadrukkelijk in het stadhuis aanwezig. De burgemeester had het zo – in het algemeen – diverse gezelschap criticasters op maatschappelijke verschillen ook prominent een rol toegedicht in haar speech.

Het mag inmiddels een traditie worden genoemd dat de burgemeester in haar Nieuwjaarsspeech benadrukt dat Maastricht een stad is waar de burgerij om elkaar geeft; toch in ieder geval dat zij het zeer wenselijk vindt dat dit gebeurt. Daarbij laat Penn steevast weten dat wat haar betreft te veel mensen niet kunnen profiteren van de algemene welvaart die decennialang het dagelijks leven bepaalt. De rede van 2019 maakte daar geen uitzondering op. “Ik besef dat helaas niet iedereen in staat is mee te profiteren van de voorspoed. Niet iedereen lukt het om de voortrazende vernieuwingen bij te benen. Want er zijn mensen kwetsbaar door factoren die ze niet kunnen beïnvloeden. Hun zorgen zijn daarom ook de onze. Het is de ongemakkelijke waarheid van de tweedeling. Een lelijke vlek op het glanzend blazoen van de stad. Maar om het op te lossen, moeten we het onder ogen zien en benoemen. We beseffen dat hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt. Een gezamenlijke strijd waar wij als gemeentelijke overheid in voorop moeten gaan.”

Tegelijkertijd benadrukt burgemeester Annemarie Penn – te Strake graag dat Nederland, en zeker Maastricht, een fantastische plek is om te wonen, te werken en te leven. Daarbij – ook tijdens deze start van het jaar 2019 – laat ze weten dat iedereen in alle vrijheid mag zeggen wat hij maar wil. De stad is in de loop der eeuwen in tal van – vreemde – handen geweest.  Misschien juist wel daarom – zo suggereert de eerste burger van de stad – staan de inwoners zo bekend als verdraagzaam. Annemarie Penn – te Strake: “Enkele weken geleden werd ‘Blokkeerfriezen’ gekozen tot woord van het jaar. Als wij in Maastricht er nou eens samen ervoor zorgen dat volgend jaar ’Verdraagstad’ het woord van het jaar wordt. Lijkt me een goed voornemen. Natuurlijk, er zijn problemen en er zijn meningsverschillen. Een leven zonder bestaat simpelweg niet. Daarom moeten we wel luisteren naar de uitingen van ongenoegen. Ja, ook naar de gele hesjes. Want iedereen heeft een verhaal dat gehoord moet worden.”

Wat de burgemeester betreft is dat het best mogelijk door elkaar vooral overal in de stad te blijven ontmoeten, elkaar vast te houden en met elkaar te praten. 

 Lees ook