Karin Somers
TIM-verslaggever 6 juni 2019

Wat is jouw bloeddruk?

Je verwacht het niet. Op de tweede etage van Centre Céramique kun je deze week gratis je bloeddruk laten meten. Tussen de boeken zit Henk Close, vrijwilliger bij de Hartstichting, aan een tafeltje met een bloeddrukmeter. “Veel mensen weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Met deze speciale actie willen we iedereen bewust maken van het risico op hart- en vaatziekten.” En die staan nog steeds hoog in de top tien als het gaat om belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.

Vertrouwen
Henk werkt niet meer en vindt het belangrijk om bezig te blijven. Daarom is hij in zijn woorden ‘een gepensioneerde vrijwilliger’. Meneer Spronken (83) komt bij hem aan tafel zitten. Zijn vrouw had in de krant gelezen over het bloeddruk meten. “Voeten plat op de grond en leg de armen maar rustig op het tafelblad”, legt Henk uit. Thuis heeft meneer Spronken zelf ook een bloeddrukmeter, maar die vertrouwt hij niet helemaal. Vanwege zijn gezondheid slikt hij bloedverdunners. “Ik ben niet zo bang voor een te hoge bloeddruk, hoor!”

Geen spanning
Ondertussen staan er meer geïnteresseerden. “Ik heb een heuse wachtkamer”, reageert Henk. De uitslag van meneer Spronken is ondertussen wat aan de hoge kant. “Maar we gaan nog een tweede meting doen”, stelt Henk gerust. “U heeft zojuist twee trappen omhoog gelopen en komt helemaal uit Amby fietsen.” Spanning kan ook meespelen. Het witte jassen-syndroom, noemt een andere bezoeker het. Bij de dokter is de bloeddruk vaak wat hoger dan normaal. Tussen de boeken, bij Henk aan tafel is het gelukkig een stuk minder spannend. De tweede meting van meneer Spronken is goed. Hij lacht tevreden.

Advies
Henk schrijft de uitslag op een klein foldertje. “Dit kunnen mensen eventueel meenemen naar hun huisarts. Als de bloeddruk hier wat aan de hoge kant is, adviseer ik ze nog een keer een meting te laten doen. Dan hebben ze deze uitslag alvast als referentiepunt.” Niet roken, een gezond gewicht, gevarieerd eten, minder zout, voldoende bewegen. Het zijn allemaal tips om je bloeddruk te verlagen. “Een lagebloeddruk kan geen kwaad voor wat betreft hart- en vaatziekte. Als je regelmatig duizelig bent, kan dat duiden op een lage bloeddruk. Dan zou ik wel eens met de huisarts overleggen.”

Je kunt nog tot en met zaterdag op de tweede etage van Centre Céramique gratis je bloeddruk laten meten.Lees ook