Hans Moleman
TIM-verslaggever 15 juni 2019

Wandelgroep Scharn gaat vreemd

De nieuwe wandelgroep in Scharn loopt als een trein. Begin juni vierde het gezelschap het tweejarig bestaan met een grote wandeling op vreemd gebied: natuurpark de Meinweg, op de Duitse grens bij Roermond.

Het wandelgezelschap werd in het leven geroepen door Wim Vogels en Joop van Moorsel van Buurtnetwerk Scharn, allebei enthousiaste wandelaars.

Het initiatief sluit goed aan bij Maastricht Sport, het programma van de gemeente om een gezonde leefwijze stimuleren. Maastricht Sport beweegt de stad, zo luidt daar het motto.

Harmonie

Wandelgroep Scharn’s eerste wandeling vond plaats in de vroege zomer van 2017 en inmiddels is er een vaste aanhang van zo’n 30 deelnemers. Iedere week op de dinsdagochtend is het om half tien verzamelen bij de Harmoniezaal aan de Burgemeester Cortenstraat voor een nieuwe krachtinspanning.

De heuvels en velden van Bemelen, Berg en Terblijt en Cadier en Keer aan de oostzijde van Maastricht liggen om de hoek. Daar hebben Vogels en Van Moorsel inmiddels een reeks wandelroutes in portefeuille.

Ontspannen

Met de krachtinspanning valt het overigens wel mee: de wandelgroep heeft bewust gekozen voor een ontspannen tempo, om zoveel mogelijk mensen te trekken. Snelwandelen is taboe, gezelligheid en sociale contacten staan voorop.

‘Samen wandelen in het mooie heuvelland aan de oostrand van Maastricht: gezond, ontspannen bewegen en nieuwe mensen ontmoeten, wat wil je nog meer?’, zoals de initiatiefnemers het doel van de Wandelgroep Scharn zelf benoemen.

Welkom

De drempel is ook op een andere manier laag: deelname is gratis -en wie buiten Scharn woont is net zo welkom. Het wandelen gebeurt op eigen risico, wat nodig is zijn alleen degelijke schoenen, stevige kleding, goede zin en gezond verstand.

De Scharner wandelingen duren gemiddeld anderhalf tot twee uur, waarbij zo’n zeven kilometer wordt afgelegd. Na afloop is er tijd voor een kop koffie en een drankje bij Brasserie Bij Miranda en Jean-Marie in winkelcentrum De Leim, op de rand van Scharn en Heer.

En regen of zonneschijn, de wandelingen gaan in beginsel het hele jaar door, tenzij de weersomstandigheden gevaarlijk worden natuurlijk.

Adders

Voor de wandeling ter viering van het tweejarig bestaan werd voor e e n keer de vertrouwde omgeving van Maastricht verlaten. Limburgse enige nationaal park, de Meinweg bij Herkenbosch, was het doel, met bezoekerscentrum annex uitspanning De Boshut als vertrek- en eindpunt.

Nationaal Park De Meinweg heeft een voor Nederland unieke terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Deze zijn ontstaan door erosie van de in het verre verleden door Rijn en Maas afgezette sedimenten en door verschuivingen in de aardkorst. Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. Tussen deze beken en beekdalen liggen stille vennetjes en uitgestrekte bossen en heidevelden.

De wetenschap dat er, uniek voor Limburg, in de natuur bij Roermond adders leven kon de Maastrichter wandelgroep niet afschrikken.

Meer lezen over Maastrichtse opties voor een gezonde levenswijze, zoal het programma Beweeg Bewust en de groepslessen van Buitengewoon Fit: www.Maastrichtsport.nl

 

 

 

 Lees ook