Eenvoudige maar waardige herdenking Zwarte Vrijdag

op 22 augustus 2018 door Buurtnetwerk Sint Maartenspoort Buurtreporter

Op zaterdag 18 augustus heeft het Buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort de traditie van de jaarlijkse herdenking van Zwarte Vrijdag voortgezet. Het was een eenvoudige maar waardige herdenking.

 

 

Er was een mooie opkomst en na het plaatsen van de herdenkingskrans door mevr. Fransen en mevr. Dubois, werden er 2 minuten stilte in acht genomen. Hierna droeg Harrie Honée een stukje voor wat precies de sfeer raakte. Bep Fransen heeft aansluitend nog een gedichtje voorgelezen over vrede.

Jaarlijkse traditie
Jaarlijks wordt door buurtbewoners van Sint Maartenspoort op 18 augustus bij het monument (ontworpen door Jean Sondeijker) op het Schildersplein, het vergissingsbombardement herdacht waarbij 103 doden vielen in ‘Roed Dörrep’. Deze traditie zal door het Buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort voortgezet worden. Bedoeld om de spoorbrug op te blazen en zo de terugtocht van de Duitse legers via het spoor te frustreren, raakten de bommen de west en de oost zijde van de Maas, Krejje Dörrep en Roed Dörrep, in plaats van de spoorbrug.

 

Velen dachten eerst nog dat de geallieerde bommenwerpers over kwamen om richting Duitsland te gaan om vervolgens, zonder dat het lucht alarm af ging, te ondervinden dat de bommen hier terecht waren gekomen en dood en verderf hadden veroorzaakt.

Herdenking 2019
Volgend jaar is het 75 jaar geleden en zal er in samenwerking met Gemeente Maastricht en Woonpunt een grotere herdenking worden opgezet.