Karin Somers
TIM-verslaggever 29 mei 2020

Waar zoemt Maastricht?

Ze fietste afgelopen winter al geregeld langs het bord met daarop ‘Maastricht Zoemt!’. “Ik zag dat er gezaaid was aan de Molenweg in Amby en was erg benieuwd”, vertelt de Maastrichtse Monique Douven. In het voorjaar stonden er nog geen nieuwe bloemen. We vroegen Peter Alblas van CNME om uitleg.

Korenbloemen, margrieten en klaprozen
Vanuit haar huis in Amby fietst Monique altijd naar haar werk bij de Universiteit Maastricht in het stadscentrum. “Langs de Molenweg staan meerdere borden van Maastricht Zoemt! Ik vind het een heel leuk initiatief, zowel voor de insecten als voor de mens. Op de Terblijterweg zie je hoe mooi het kan zijn (zie foto). Er bloeien prachtige korenbloemen en margrieten, en ook de klaprozen beginnen te komen.” Monique fietst en wandelt geregeld over de Molenweg ter hoogte van de Terblijterweg richting Amby. “Het leek me zo mooi als het daar ook zo kleurig ging bloeien. Elke keer ging ik kijken of er al wat gebeurde.” Maar er gebeurt weinig. “Je ziet wel gras en gele en witte bloemen, maar die groeien er elk jaar.”

Aan het werk
“Op die borden van Maastricht Zoemt! staat een mailadres, dus daar heb ik een berichtje naar gestuurd. Ik was nieuwsgierig waarom er nog geen bloemen groeiden.” Dit mailtje kwam bij Peter Alblas van CNME terecht. “Goed dat Monique mailt”, reageert hij direct. “Het klopt dat als je langs de Molenweg fietst, je de resultaten nog niet goed ziet. Maar als je van de fiets afstapt en goed kijkt, zie je dat de plant de ratelaar (zie foto) al voorbereidend werk aan het doen is. Dat is eigenlijk onze onbetaalde werknemer. Het is een half-parasiet die wortelt op andere planten. Op die manier onderdrukt het de grassen die normaal gaan woekeren en planten wegduwen. Die krijgen nu wel de ruimte. In oktober vorig jaar hebben we bijvoorbeeld margrieten gezaaid, maar die gaan pas volgend jaar bloeien. Dus we moeten ook nog eventjes geduld hebben.”

Zaaien in een vak
Peter begrijpt de vraag van Monique maar al te goed. “We maken altijd verschillende vakken. In het ene vak zaaien we eenjarige kleurenknallers. Dat is fijn voor het menselijk oog, maar de bijen en vlinders vinden daar maar weinig aan. In een ander vak wordt het gras weggehaald, waardoor we de concurrentie uitschakelen. Of we strooien er mergel, zodat de grond nog schraler wordt. Dat betekent dat andere bloemen de kans krijgen, maar het duurt gewoon wat langer. Die bloemen zijn misschien minder interessant en mooi om te zien voor de mens, maar o zo lekker voor de insecten. Dus je gaat verschillende resultaten zien.”

Belangrijke bijen
Maastricht is sinds 2019 Bijvriendelijke gemeente. Waarom zijn bijen zo belangrijk? “De talrijke soorten wilde bijen zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit”, legt Peter uit. “Alleen al daarom moeten we hun leefomgeving koesteren en verbeteren. Daarnaast zijn het onmisbare bestuivers van veel voedselgewassen. Niet alleen de appel en de kers die je eet, maar ook de prei was er niet geweest zonder de bij.”

Vragen en antwoord
“Ik ben blij met reacties zoals die van Monique”, aldus Peter. Geregeld krijgt hij mailtjes naar aanleiding van Maastricht Zoemt! “Mensen zijn enthousiast, willen soms zelfs vrijwilliger worden. Aan de Groene Loper staat op het Maastricht Zoemt!-bordje dat er op termijn woningen worden gebouwd waar nu bloemen bloeien. Toen kreeg ik van een buurtbewoner de vraag of ik haar tijdig kon waarschuwen, zodat ze de planten nog kon redden voordat er gebouwd werd.” Monique heeft inmiddels antwoord op haar vraag. Ze moet even wachten dus. En dat afstappen van de fiets is geen probleem. “Ik wandel ook heel graag. Dan kun je heerlijk genieten van de natuur.”

Sinds vorig jaar is Maastricht een officiële bijvriendelijke gemeente. Op allerlei plekken in de stad werkt CNME samen met de gemeente aan het bijvriendelijk maken van de omgeving. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er het hele jaar bloeiende planten zijn en door bijvriendelijk bermbeheer. Meer weten? Check de site van Nederland Zoemt.Lees ook