Karin Somers
TIM-verslaggever 28 mei 2020

Waar gewerkt wordt…

Corona drijft velen van kantoor naar huis. Werkend aan de keukentafel vallen de geluiden van die bouwplaats om de hoek ineens meer op. Stond dat aggregaat altijd al zo vroeg te brommen? Er wordt niet méér gebouwd in Maastricht dan normaal, maar we ervaren het met z’n allen meer, omdat we veelal thuis zijn. Hoe zit dat met bouwoverlast? We vroegen het aan Esther Slangen, toezichthouder van de Gemeente Maastricht.

Wat doet een toezichthouder?
“Als toezichthouder controleer ik bouwwerkzaamheden waar een vergunning voor is verleend”, legt Esther uit. “Dat kan een groot nieuwbouwproject zijn, maar ook verbouwingen of een kleine aanbouw, zoals een dakkapel.” Bij een groot project heeft ze contact met de aannemer. “Neem nou de Groene Loper in het oosten van Maastricht. Daar komen allemaal nieuwe woningen. Gelukkig kan er ondanks de coronacrisis doorgewerkt worden, uiteraard met enkele aanpassingen. Maar als je naar de skyline van de stad kijkt, zie je overal kranen staan. We bouwen nog steeds aan een mooier Maastricht.”

Hoe voorkom je bouwoverlast?
“Ik heb bij de start van de bouw een kennismakingsgesprek met de aannemer. Uiteindelijk is hij of zij verantwoordelijk. We maken afspraken en ik bekijk onder andere hun bouwveiligheidsplan. Gebruiken ze de nieuwste machines? Die zijn namelijk het veiligst en maken het minste lawaai. We hebben het over de regels die gelden, zoals werken tussen 07.00 en 19.00 uur. Tijdens een droge periode moet men sproeien, zodat er minder stof opwaait.” Door corona lijkt de wereld stiller, vooral ’s ochtends. “Daardoor klinken die bouwgeluiden vooral in de vroege morgen hard. Maar dat is dus niet harder dan normaal.”

Wordt er iets gedaan voor de omwonenden?
“Jazeker, ik adviseer de aannemer altijd om vanaf het begin contact op te nemen met de buurtbewoners. Of dat nu is met een mailtje, een maandelijkse nieuwsbrief of een informatieavond. Zorg dat mensen weten waar ze terecht kunnen met hun vragen of opmerkingen. Op die manier kun je overlast zo veel mogelijk voorkomen. En een klein presentje of gebaar helpt natuurlijk ook. In sommige gevallen overleggen ze met de buurt. Over geluidsoverlast bijvoorbeeld. Volgens de regels mogen ze maar een bepaald aantal decibel geluid per dag produceren. Ze kunnen zich aan dit maximum houden, maar dan duurt het werk langer. Of ze gaan er tijdelijk overheen en dan zijn ze sneller klaar. Er wordt dan gekeken wat de meeste voorkeur is van de omwonenden.” En een kleine aanpassing is zo gedaan, aldus Esther. “Simpelweg het volume aanpassen van de radio, de bouwlampen op de juiste manier richten.”

Wat als er toch overlast is?
“Je weet van te voren dat er overlast is bij bouwwerkzaamheden. Hoe goed je het ook doet”, zegt Esther. “Nu mensen vaak thuis zijn, ervaren ze meer overlast. Bij grondwerkzaamheden hebben ze last van het geluid, trillingen en de stof. Door de machines, een radio die te hard staat of afval dat door een stortkoker naar beneden dendert.” Wat kunnen mensen zelf doen tegen deze hinder? “Ja, dat is toch moeilijk. Je kunt ramen en deuren sluiten, maar zeker met het mooie weer van de laatste tijd zit iedereen natuurlijk graag buiten. Weet dat de overlast tijdelijk is, uiteindelijk wordt je woonomgeving er mooier op. De economie draait, mensen kunnen doorwerken. We zijn er allemaal bij gebaat.”

Waar kan ik overlast melden?
“Als de overlast te erg wordt, kun je het melden bij de aannemer. Die is het eerste aanspreekpunt. Stopt het niet, dan kun je een melding bij de gemeente maken. Als een melding bij mij terecht komt, neem ik altijd eerst contact op met degene die meldt en daarna met de aannemer. Is de melding terecht, dan kijk ik wat ze anders kunnen doen. Ik ben toezichthouder en kom geregeld op de bouwplaats, maar omwonenden zijn er dagelijks. Zonder een melding kan ik niets aan de overlast doen.”

 

Fotografie: Aron NijsLees ook