Hans Moleman
TIM-verslaggever 9 oktober 2019

VvE’s verduurzamen: grote belangstelling voor een stevige klus

Hoe maak je het voor Verenigingen van Eigenaren (VvE) eenvoudiger om woningen duurzamer te maken? Die vraag stond centraal op de eerste inspiratiemiddag voor Maastrichtse VvE’s. Er ging nuttige informatie over tafel, vonden deelnemers.

De volle grote zaal van het Van der Valk hotel aan de Nijverheidsweg is donderdag 3 oktober een duidelijk signaal: VvE’s zijn er nieuwsgierig naar hoe hun woningen energiezuiniger kunnen worden gemaakt. Onder de maar liefst ruim 150 aanwezigen waren niet alleen appartementseigenaren, maar ook VvE-bestuurders en -beheerders die meer wilden weten over dit onderwerp.

“De gemeente Maastricht speelt daar graag op in”, zegt wethouder Klimaat en Energie Gert-Jan Krabbendam in zijn welkomstwoord.  “Verduurzaming kan voor Verenigingen van Eigenaren ingewikkelder zijn dan voor individuele eigenaren. Daarom hebben we dit programma opgezet.”

VvE-balie

“Maastricht heeft een speciale VvE-energiebalie in het leven geroepen, mede mogelijk gemaakt door Europese fondsen, die advies en begeleiding biedt bij verduurzaming”, vertelt Weike Medendorp, de regisseur energietransitie van de gemeente. “Het werkterrein is omvangrijk: de stad telt bijna 900 VvE’s. De meeste appartementencomplexen zijn voor 2000 gebouwd, en dat betekent in de praktijk dat er een stevige klus wacht.”

Een pakket om aan mee te doen

Als onderdeel is er daarom een robuuste handleiding in de maak, met een stappenplan dat VvE’s praktisch kunnen toepassen. Daarnaast biedt de VvE-energiebalie ook een cursus, themabijeenkomsten, excursies en energiecoaches. “Omdat verduurzaming voor de meeste mensen geen dagelijkse kost is, willen we ze met raad en daad bijstaan”, zegt Rianne van der Krogt, coördinator van de VvE-energiebalie. “Het meeste moet samen worden gedaan. Dat vergt een goede voorbereiding. Mensen moeten worden meegenomen, want vooral in de grote VvE’s kan het om forse investeringen gaan.”  

Energielabel

Hoe maak je een haalbaar en betaalbaar duurzaamheidsplan? De Parkresidentie heeft er inmiddels ruime ervaring mee. “Bij deze VvE is er nu een ambitieus plan in uitvoering”, vertelt Van der Krogt. “Zij zijn daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen. De meeste VvE’s in Maastricht hebben nog geen duurzaamheidsplan.” Kees Oomen van de landelijke belangenorganisatie VvE Belang geeft cijfers: “Amper 1 op de 10 heeft een energiebesparingsplan, al heeft een grote meerderheid wel dubbelglas. En 510 van de 895 Maastrichtse VvE-complexen zijn van voor 1945. Daar zitten heel veel woningen bij met een F- of G-energielabel, het slechtste. Dat is wel schokkend.”

Deskundig advies

Goed advies is goud waard, en daar speelt Maastricht meteen op in: 2 complexen, de VvE Maasresidentie, met zo’n 20 woningen, en de VvE Hondstraat/Cortenstraat, een kleine met 4 woningen, wonnen donderdag via loting een cheque voor gratis deskundig advies. De vertegenwoordiger van de Hondstraat is er blij mee: “We zijn ons aan het oriënteren en dan komt advies goed van pas.”

Zonnepanelen

Duurzame investeringen zijn de komende jaren voor VvE’s onvermijdelijk. “Het kan a hell of a job zijn om ze door bewoners geaccepteerd te krijgen”, weet Oomen. “Kan de VvE het uit de energierekening betalen of moet de bijdrage van de bewoners omhoog? Maar met isoleren en zonnepanelen kun je altijd beginnen, los van de grote transitie.” Want die grote transitie komt eraan. Ze is aangekondigd in het landelijk Klimaatakkoord dat eerder dit jaar tot stand kwam. Elke gemeente moet eind 2021 de plannen klaar hebben voor een uitrol van duurzame maatregelen per wijk, inclusief zaken als subsidies en leningen. In 2030 behoren nieuwe woningen dan aardgasvrij te zijn. En in 2050 moet het zover zijn dat alle woningen van het gas af zijn.

Onderhoud

“Wacht niet te lang met duurzame maatregelen,” adviseert Fiona Hamberg van het Nationaal Energiebespaarfonds, “want de prijzen en wachttijden in de installatiebranche lopen gestaag op. Daarnaast hebben we stevige budgetten voor interessante leningen voor VvE’s. In de praktijk zien we dat VvE’s vaak groot onderhoud combineren met verduurzaming.” “Er is rijksgeld voor beschikbaar”, zegt Constan Custers van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. “Grijp je kans, Maastricht. Er is subsidie voor energieadvies, procesbegeleiding en de daadwerkelijke investering. Die subsidie kan oplopen tot 75 procent van de advieskosten en tot 20 procent van de investering.”

Duizelen

We hebben een aanbod voor u, is de boodschap van deskundigen op de inspiratiemiddag. Na ruim 2 uur informatie over verduurzaming, regelingen en tips begint het menigeen in de volle zaal wel wat te duizelen. “Ik hoor interessante dingen, maar het is wel veel allemaal”, recenseert een van de deelnemers. Transitieregisseur Medendorp voelt het goed aan, ze last een extra pauze in. Tijdens de pauze was er gelegenheid direct een afspraak te maken met de energiecoaches van het Maastrichtse Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME). En VvE’s die zonnepanelen willen konden begeleiding aanvragen bij de stand van de VvE zonnecoach.

De VvE-energiebalie Maastricht komt binnenkort met een handzame brochure, waarin het duurzame stappenplan voor Verenigingen van Eigenaren wordt uitgelegd. De informatie is nu al online te vinden via de website van Nieuwe Energie in Limburg. En bekijk hier het filmpje van wethouder Krabbendam over de opening van de infobijeenkomst VvE’s.Lees ook