Algemene redactie
4 februari 2020

VvE zit er warmpjes bij deze winter

De eigenaren van 12 appartementen aan de Valeriushof in Maastricht zitten er deze winter warmpjes bij. Afgelopen 4 jaar investeerden Vereniging van Eigenaren Daalhof Noordblok 1 in zonnepanelen en goede isolatie van het hele gebouw. Het proces ging van een leien dakje. Hoe deze VvE dat voor elkaar kreeg, lees je in dit artikel.

“De truc zit hem in de goede voorbereiding”, volgens Peter Corvers, voorzitter van de VvE. “Als je eigenaar bent van een appartement, moet je rekening houden met medebewoners. Zonnepanelen op het dak leg je dus niet zomaar. Het dak is van alle bewoners samen. Dus daarover beslist de VvE met meerderheid van stemmen. Wil je mensen enthousiast maken voor iets? Dan moet je hen ook meenemen in je plannen. Daarom is een goede voorbereiding écht het halve werk.”

Kartrekkers

Belangrijk is dus dat je kartrekkers hebt binnen je vereniging. Secretaris Gertie Backhuis is er daar 1 van. “Ik vind verduurzamen belangrijk. Op de eerste plaats omdat het goed is voor het milieu en het dus belangrijk is voor de generaties na ons. Reden is 2 is het financiële plaatje. En tot slot verbetert het wooncomfort.” Daarnaast hanteert Gertie een mindset die nogal – zo onderstreept ze – belangrijk is als je in een appartementencomplex woont. “Je bent eigenaar van het héle gebouw. Ook van de gangen of van het dak. Ook al woon je op de benedenverdieping. Ik voel die verantwoordelijkheid sterk. Anderen hier gelukkig ook. Daar schuilt ook de kracht van onze vereniging. We zijn 1 van de weinige VvE’s die financieel de boel erg goed op orde heeft.”

Financieel voordeel

Een andere reden om nú te verduurzamen zijn subsidies waar VvE’s beroep op kunnen doen. Peter: “Wie zegt dat die er straks nog zijn? Waarom zouden we ook uitstellen? Straks wordt het verplicht en dan zouden we opeens half over kop moeten beginnen. Plus je hebt belastingvoordeel als je verduurzaamt.” In 2015 zette de VvE daarom al de eerste duurzame stap met zonnepanelen op het dak. Gertie: “Ik heb onderzoek gedaan en verschillende offertes opgevraagd. Toen ben ik met Peter gaan praten. Samen hebben we een voorstel gemaakt en dat voorgelegd aan de andere eigenaren. Het heeft ons een paar vergaderingen gekost, maar uiteindelijk werd het voorstel 100 procent gedragen.”

Een koude wc-bril

Ondertussen zat Gertie zelf, los van de acties van de VvE, niet stil. “In besloot in mijn appartement van het gas af te gaan. Dat moet toch ooit gebeuren en waarom dan niet nu al? Ik verwarm mijn appartement met infraroodpanelen. Dat werkt prima, maar we merkten toch dat het op plekken koud en vochtig bleef. Op de wc boven bijvoorbeeld. Geloof me: het is geen pretje als je ’s ochtends uit je warme bed op een koude wc-bril moet gaan zitten. Dat kwam door de slechte isolatie van onze appartementen. Met een warmtecamera hebben we warmtelekken in beeld gebracht. En zo werd isolatie het volgende punt op de agenda van de VvE.”

Cowboys

Gertie en Peter vroegen verschillende offertes op bij isolatiebedrijven waaronder Bameco, een isolatiebedrijf uit Maastricht. “Dat stak met kop en schouders boven de rest uit. Ze dachten met ons mee en legden vooraf duidelijk uit wat er zou gaan gebeuren. Met dat verhaal gingen wij terug naar de andere bewoners. Dankzij de goede communicatie wist ook iedereen waar ie aan toe was en werd overlast tot een minimum beperkt”, vertelt Gertie. “Hun aanpak is duidelijk en efficiënt.” Peter knikt: “Ja, want je hebt me wat cowboys in de markt. Sommige komen niet eens kijken. Ze bellen je op. En ze delen je mede dat ze het werk willen doen voor 10 procent minder dan de laagste offerte die je kreeg. Daar krijg ik de kriebels van.” Hun tip luidt dan ook: “Verdiep je een beetje in de materie en ga dan op je gevoel af bij het advies dat je krijgt van een bedrijf.”

Lekker warm

Dubbel glas had het gebouw al. Nu de spouwmuren zijn geïsoleerd is het hele gebouw goed ingepakt. De eigenaren zitten er dus warmpjes bij deze winter. En ook financieel heeft de vereniging geen klagen. Zelfs niet na deze grote 2 investeringen. “De investering van de zonnepanelen verdient zich in 5 jaar terug, dus die hebben we er al bijna uit. Voor de isolatie van de kruipruimtes en het dak hebben de eigenaren eenmalig 250 euro bij betaald en dat was het. De rest is allemaal uit kas betaald. Zelfs alle groepenkasten zijn met de komst van de zonnepanelen vernieuwd. Ja, we hebben het goed op orde”, zegt Gertie met gepaste trots. Hoe dat komt? “Misschien ook omdat we alles in eigen beheer doen en een meerjarenonderhoudsplan hebben. Dat vergt wel tijd en energie, maar het loont zich dus wel”, besluit Peter.

Maatwerk

Of de VvE verder nog duurzame ambities heeft? Gertie: “Voorlopig zijn we klaar. Bij het vervangen van de groepenkasten hebben we ook kabels laten trekken naar de garage. Stel dat we elektrisch gaan rijden. En ik verwarm mijn huis dus met panelen. Maar dat mag iedere bewoner zelf weten.” Peter: “We hebben onderzocht of een warmtepomp iets voor ons was, maar het rendement valt op dit moment tegen. Plus je moet een kast aan je gevel hangen. En dat mag niet van de gemeente. Van de ene kant willen ze dat we verduurzamen en aan de andere kant belemmeren ze het ons. Dat is niet handig en een verbeterpunt. Tip voor de gemeente: lever bij het verlenen van vergunningen maatwerk. Zie je die boom daar? We proberen al zo lang een kapvergunning te krijgen. Tevergeefs. Terwijl hij het zonlicht flink tegenhoudt. En dat heeft weer gevolgen voor de opbrengst van onze zonnepanelen.”

Meer lezen over de stappen die deze VvE zette? In de casestudy VvE Daalhof Noord Blok 1 staan alle details.Lees ook