Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 11 augustus 2019

Vrouwelijke ondernemers pakken zich samen in Maastricht

Het leven als bedrijfseigenaar in Maastricht is uitdagend, afwisselend, maar niet altijd even makkelijk. Sommige ondernemers kunnen op praktisch gebied wel wat steun en goed advies gebruiken. Speciaal voor vrouwelijke ondernemers is er daarom Ondernemende Vrouwen Maastricht (OVM): een netwerk van gelijkgestemden om ervaringen mee uit te wisselen en elkaar verder te helpen.

“OVM is er om te inspireren, te brainstormen en elkaar te ondersteunen door netwerkuitbreiding en ambassadeurschap. We zijn geen clubje om te pochen hoe goed het gaat,” zegt Nicole Adriaens (37) uit Nazareth. Sinds 2018 is deze eigenaresse van marketingbedrijf BizziBee.Today lid van OVM. “We zijn nu met om en nabij twintig dames. Ik haal hier inspiratie en drive uit.” Het OVM heeft verschillende voordelen voor de vrouwelijke ondernemers: netwerken, klankborden, maar ook gezelligheid. Ze delen een gesloten Facebookgroep en een WhatsAppgroep en houden eens in de zes weken officiële bijeenkomsten, met vrijblijvende borrels in Maastricht tussendoor. “Dan nodigen we bijvoorbeeld een spreker uit of maken we een uitstapje,” licht Yasmine Medjadji (47), eigenaresse van YM Design en OVM-bestuurslid, wonend en werkend in Heugemerveld toe. “We hebben een rouleersysteem van gastvrouwen. Naast het inhoudelijke stuk, netwerken we natuurlijk ook en is het bovendien heel gezellig.”

Van goudsmid tot grafisch vormgever

De ondernemers van OVM zijn een gevarieerd gezelschap. Onder de leden zijn bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, een fotografe, een grafische vormgever, iemand met een beddenzaak en een ontwerper van horecakussentjes. Juist deze grote diversiteit zorgt ervoor dat de dames uit de verschillende bedrijfstakken zoveel van elkaar leren. De oorsprong van deze diverse groep ligt volgens Yasmine in 2011, bij Michelle Smeets van kadowinkel de KiekOet. “Als eenmanszaak liep ze tegen ondernemerszaken aan. Zij bleek niet de enige te zijn met die vragen, dus besloot ze om samen met andere ondernemende vrouwen een collectief te vormen. Geen van de oorspronkelijke leden is nu nog lid, maar ze volgen OVM nog steeds.” Recentelijk is het voorzittersstokje overgegaan van Vivian Heuberger van Adventurecook op Esther Verhoeff van SOS Sales & Office Professionals.

“OVM is er om te inspireren, te brainstormen en elkaar te versterken – niet om te pochen hoe goed het gaat”

Alleen vrouwen, maar zeker niet anti-man

Opvallend aan OVM is uiteraard dat de hele groep uit vrouwen bestaat. “We zijn niet anti-man, hoor!” haast Yasmine zich te zeggen. “Er bestaan veel gemengde ondernemersnetwerken, maar met alleen vrouwen is er toch een ander soort dynamiek. Dat geeft OVM hun kracht en is wat wij prettig vinden.” Penningmeester Daniëlle Stroom (58) uit Heugem is als financieel adviseur actief in een werkgebied dat grotendeels uit mannen bestaat. Voor haar is het een verademing om via OVM juist met vrouwelijke ondernemers in aanraking te komen. “Toen ik net begon werkte ik keihard om iets op poten te zetten. Ik zou niet meer terug willen, hoor, de vrijheid is heerlijk, maar ondernemen is niet zo makkelijk als de meeste mensen denken. Als je zelf geen eigen bedrijf hebt, zoals ik met Daniëlle Stroom Financieel Advies, is het soms lastig om te begrijpen dat ik mijn deadlines heb en mijn grenzen moet stellen.”

Vrouwelijke vooruitziende blik

Natuurlijk is er een grote overlap tussen de uitdaging waar mannelijke en vrouwelijke ondernemers tegenaan lopen. “Ik ken veel mannelijke ondernemers die dezelfde lusten en lasten, ups en downs hebben als wij,” erkent Nicole. Yasmine vult echter aan met een duidelijk verschil: “Ik hou juist heel veel rekening met mijn kinderen. Moeders die ondernemen zullen daarom meer moeite moeten doen.” Nicole haakt in door juist een voordeel voor de vrouwelijke ondernemers naar voren te schuiven. “Ik denk dat vrouwen verder vooruitkijken. Op zakelijk gebied is dat een voordeel voor ons.”

Trots

Ook anno 2018 is een speciaal vrouwennetwerk voor ondernemers dus zeker geen achterhaald collectief. Hoewel mannen en vrouwen verschillende uitdagingen tegenkomen, hebben ze allebei hun sterke punten en kijken ze ook in Maastricht met respect naar elkaar. “Hoewel mannen van ondernemende vrouwen om moeten gaan met hun wisselende inkomen en harde werken, zijn die mannen toch trots op hun vrouw,” stelt Nicole vast.

Ben je een vrouwelijke ondernemer en denk je dat OVM iets voor jou is? Neem dan een kijkje op de website.

 

Fotocredits

Studio Zwartlicht, OVM & Jenneke van GenechtenLees ook