Hans Moleman
TIM-verslaggever 24 augustus 2019

Vrienden schenken vijfsterrenboekwinkel een kapitaal

Boekhandel De Tribune vordert gestaag met het binnenhalen van kapitaal om de zaak netjes voort te zetten. Vrijdag 23 augustus hadden al 550 vrienden honderd euro of meer gedoneerd. Nog ruim 20 mille te gaan.

Aan de Kapoenstraat, op luttele minuten lopen van het Onze-Lieve-Vrouweplein en het Vrijthof, ligt al eenenveertig jaar een opmerkelijke winkel: De Tribune. Een van de beste boekhandels  van de Benelux, volgens kenners.

Snuffelen

Lees het juryrapport van de Grote Boekenwinkeltest van Vrij Nederland uit 2004 er maar op na:

‘64 kasten. Bij binnenkomst in deze boekhandel weet je eigenlijk al dat het goed zit. De eerste twee kasten aan de rechterhand staan bomvol met poëzie. De overige zeventien (!) kasten aan die kant zijn gevuld met literatuur.

‘De kelder is geheel gevuld met ramsj, enigszins geordend neergezet. Maar goed, een beetje snuffelen kan geen kwaad. Zeer sympathiek geprijsd zijn de boeken met lichte waterschade, die in aparte kasten staan.

‘Slechts door de wat stoffige en sfeerloze inrichting zou deze winkel moeten blijven steken op vier sterren, maar voor de echte boekenliefhebber is dat geen ernstig bezwaar. Vijf dus.’

Selfiestick

Sfeerloos? Verre van dat, anno 2019. Er is geen coffeecorner, klopt. Ook zijn er geen Chinese toeristen die gewapend met selfiesticks de boel onveilig maken. Bij De Tribune heerst verademende rust -en het ruikt er niet naar koffie maar naar boeken. Dat levert voor liefhebbers een bijzonder aangename sfeer op.

‘Melanges van verse en oude boeken, houten krakende vloeren en een warm welkom. Authenticiteit, eigenzinnigheid en serieuze literatuur: dat typeert boekhandel De Tribune in Maastricht. Veel klanten worden met de voornaam aangesproken door het personeel’, zoals cultuursite Zwart Goud de ambiance omschreef.

Symbolisch

De Tribune werd in 2004 uitverkoren tot beste boekwinkel van het land. Een onderscheiding die oprichter Robert-Jan Wesly nog immer met plezier draagt  – maar voor hem is inmiddels wel de tijd gekomen om het stokje door te geven.

De vier medewerkers – Henk Groenewegen, Anita Joosten, Wim Janssen en Jérôme Smeets- kunnen de boekhandel nu voor het symbolische bedrag van 1 euro overnemen. Maar ze hebben daarbij wel 80 mille nodig om de zaak netjes voort te zetten: de helft om de lopende banklening af te lossen, de andere helft als doorstartkapitaal.

Sympathisanten

Besloten werd het benodigde kapitaal binnen te lokken via crowdfunding onder trouwe klanten en sympathisanten.

‘Wij zoeken achthonderd vrienden die bereid zijn ieder honderd euro te doneren (maar natuurlijk geldt: elk bedrag mag)’, zo luidde het verzoek dat in augustus via email, facebook en twitter in Maastricht werd uitgezet.

‘Wilt u ons op deze wijze steunen dan kan dat via: Triodos rekeningnummer NL21 TRIO 0379 6991 76 t.n.v. Stichting tot Behoud van Boekhandel De Tribune. Ons doel is het bedrag zo spoedig mogelijk bij elkaar te hebben, zodat de formele overname per 1 oktober kan plaats vinden.’

Slotetappe

De inzamelingsactie is inmiddels twee weken op gang, en een succesvolle afronding lijkt in zicht. De slotetappe -nog geen 25 mille- moet over vijf weken zijn afgelegd. Vijf mille per week -het is volgens Wesley een goed haalbare zaak.

Zeker in een stad als Maastricht, waar al eerder een markante boekwinkel, Dominicanen, aan een nieuw leven begon.


 Lees ook