Redactie
11 juni 2021

Voordeur Verhalen – 42

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voordeur Verhalen – nummer 42

Voor het Voordeur Verhaal van deze week gaan we langs bij de in Engeland geboren kunstenaar Rod. Hij woont samen met zijn geliefde echtgenote in de wijk Malpertuis. Tijdens het maken van de afspraak waarschuwt Rod: ‘ik ben een verstokte verhalenverteller, maar kom gerust langs, thee staat klaar!’ We hangen aan zijn lippen als hij vertelt hoe hij in Maastricht en in de kunstwereld terecht is gekomen. ‘Eind jaren ‘60 was ik in dienst bij The Royal Air Force. Daar kreeg ik een relatie met de dochter van de commandant. Hij was daar niet zo blij mee en stationeerde me elders.’ Uiteindelijk werd Rod in 1969 uitgezonden naar Maastricht en werkte bij NATO Cannerberg in het medisch team. ‘In die tijd ontmoette ik in een platenzaak op de hoek van het Vrijthof een gitarist. We raakten bevriend en via de eigenaar van zijn favoriete Chinese restaurant raakte ik in contact met Raul Marroquin. Hij was destijds een Colombiaanse student en artiest aan de Jan van Eyck academie.’ Rod is dan al lange tijd bezig met fotografie en gedichten. De twee jaar die volgen helpt hij Raul op de academie. Voor zijn laatste dienstjaar gaat hij terug naar Engeland, maar Raul motiveert hem ook aan de Jan van Eyck academie te gaan studeren. ‘Tijdens de opleiding realiseerde ik me dat mijn manier van kunst maken niet standaard is en dat het geen geld zou opleveren. Ik verkoop het daarom niet maar geef het weg.’ Rod maakt onder andere gedichten, foto’s, video- en geluidsopnames. Daarnaast treedt hij als kunstenaar op en geeft boeken uit. ‘Door de jaren heen heb ik duizenden kunstenaars om me heen verzameld en exposeer ik over de hele wereld.’ Ook in Maastricht is Rod actief. Hij organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten voor experimentele dichtkunst genaamd ‘Mosa Experimentum.’ Wat Rod nog steeds allemaal maakt en doet is ronduit indrukwekkend. Deze creatieve verhalenverteller ademt kunst!

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen of zelf een mooi verhaal? Kijk dan op www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis   Lees ook