Algemene redactie
29 april 2021

Voordeur Verhalen – 37

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voordeur Verhalen – nummer 37

We gaan in de wijk Pottenberg voor een Voordeur Verhaal langs bij de hartelijke en bescheiden Darin. Ze vertelt dat ze met haar echtgenoot en drie kinderen in 2017 vanuit Syrië naar Nederland is gevlucht. Gedurende 1,5 jaar kreeg ze Nederlandse lessen, maar volgens Darin leer je de taal pas echt als je in contact komt met Nederlandse mensen. Al is dat soms ook spannend.

Tijdens ons gesprek is de dochter van Darin aanwezig om, alleen als het echt nodig is, te vertalen. Ondertussen spoort ze haar moeder vakkundig aan om vooral zelf te vertellen. “Om de taal beter te leren ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Sinds kort ben ik één van de vier bewonerskrachten in Pottenberg.” Darin legt uit dat de bewonerskrachten vier buurtbewoners zijn die twee keer per week de buurt opruimen, meedenken over buurtactiviteiten voor kinderen, zich hard maken voor het behoud van speeltuintjes, en de gemeente inschakelen als een stoep kapot is of als er afvalzakken rondslingeren. Als ze samen op pad zijn, dragen de bewonerskrachten eenzelfde shirt of jas zodat ze herkenbaar zijn.

“Het is fijn om bij te dragen aan een betere en vrolijke buurt.” En dat is nog niet alles. Darin is drie dagen per week op een basisschool te vinden als overblijfmoeder. In de pauze wordt er samen geluncht om daarna toezicht te houden tijdens het buitenspelen. “Het is heel leuk om met kinderen te werken en ondertussen helpen ze mij om mijn uitspraak te verbeteren.” De inzet en motivatie van Darin om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en zich daarnaast ook nog eens maatschappelijk betrokken in te zetten, siert haar enorm. Daar mag ze echt wel trots op zijn!

Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen of zelf een mooi verhaal? Kijk dan op www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis   Lees ook