Redactie
20 november 2020

Voordeur Verhalen

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voordeur Verhalen – 16

Deze week zijn we voor een Voordeur Verhaal te vinden bij de Fietsbank in de wijk Pottenberg. We worden ontvangen door Addie. Deze innovatieve duizendpoot draagt nog steeds de bijnaam ‘De Hollander’, ondanks dat hij al sinds 1997 inwoner is van Pottenberg. Addie is, naast zijn baan bij Trajekt, onder andere actief als bestuurslid bij buurtcentrum de Romein en stichting Goede Start. In het verleden was hij ook betrokken bij de oprichting van Stichting Ouderenwerk Pottenberg en het jeugdwerk. ‘Vanuit het jeugdwerk zag ik kinderen op versleten en onveilige fietsen rijden. Ouders hielden hun kinderen zelfs thuis als ze wisten dat er op school een fietsenkeuring zou komen.’ Dat moest volgens Addie anders, en zo richtte hij met behulp van het Elisabeth Strouven Fonds in 2013 de Fietsbank op. ‘Veel mensen hadden sympathie voor het idee en brachten fietsen. Vervolgens zorgden we ervoor dat die bij minderbedeelde gezinnen terechtkwamen die zelf geen fiets konden aanschaffen.’ De Fietsbank is inmiddels flink gegroeid. Addie vertelt dat er per jaar zo’n 700 tot 800 gratis fietsen worden weggegeven. ‘We werken inmiddels samen met het ANWB Kinderfietsenplan. Gebruikte fietsen van ANWB-leden halen we tot in Venlo op om vervolgens op te knappen en weer weg te geven’. Van woningbouwvereniging Woonpunt krijgt de Fietsbank ‘weesfietsen’. Dat zijn alle fietsen die voornamelijk door studenten worden achtergelaten. Op vraag van de gemeente Maastricht kopen ze ook nieuwe kleding in voor kinderen tot 18 jaar. We vragen ons af hoe Addie dit naast zijn baan allemaal voor elkaar krijgt. ‘Vooral goed plannen!’ is het antwoord. ‘En natuurlijk doe ik dit niet alleen. We hebben een hardwerkend team van vrijwilligers.’ Onbetwistbaar is dat dit niet lullen maar poetsen team een belangrijke rol heeft in de strijd tegen armoede!

Zit je verlegen om een fiets? Dan is een verwijzing naar de Fietsbank van een hulpverlenende instantie (maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, stichting leergeld) nodig. Meer informatie is te vinden op de website: www.fietsbank.com

Nieuwsgierig geworden of zelf een mooi verhaal? Kijk dan op www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis   Lees ook