Redactie
13 november 2020

Voordeur Verhalen

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voordeur Verhalen – 15

Voor het volgende Voordeur Verhaal maken we een uitstapje naar de wijk Oud-Caberg. Hier is in 1904 fanfare Concordia opgericht, de enige in de regio Noordwest. We gaan langs bij Johnny en Harold. Johnny bespeelt de bugel en maakte op zijn 15e de stap naar de fanfare. Ondertussen is hij al 39 jaar lid. ‘De fanfare kende mooie jaren met fraaie muziek en concerten. Rond 2017 dreigde de fanfare dood te bloeden, we hadden nog slechts 12 leden.’ Daar stak Johnny, inmiddels ook voorzitter, een stokje voor. ‘Er moest iets anders, maar dat kon ik niet alleen.’ Harold, een trompettist en bugelist met een passie voor de Zaate Hermenie, kwam in 2017 de fanfare en het bestuur versterken. ‘Van de zijlijn riep ik altijd hoe het anders moest, dan moest ik uiteindelijk ook in actie komen en het bewijzen.’ Binnen twee jaar is er veel veranderd. Johnny vertelt dat de fanfare een nieuwe dirigent heeft. De traditionele marsmuziek wordt, door een in het leven geroepen muziekcommissie, langzaam vervangen door vlotte en herkenbare muziek van onder andere Coldplay, Golden Earring en Lionel Richie. Verder zijn er andere kostuums gekocht en is er een activiteitencommissie opgericht. Na deze transformatie werd er een voorjaarsconcert gegeven en werden potentiele leden uitgenodigd. ‘Als jij je aansluit bij de fanfare, ga ik ook’ klonk er door de wijk. Harold vertelt dat de fanfare is uitgegroeid naar 32 spelende leden. ‘We hebben een gezellige en enthousiaste club en de repetities worden erg goed bezocht.’ De mannen van het bestuur blijven plannen maken voor de toekomst. Ze willen graag het nieuwe repertoire ten gehore brengen en zorgen voor amusement in de wijk en stad. En uiteraard geldt voor jong en oud… Wil je muziek (leren) maken? Dan ben je van harte welkom!

Fanfare Concordia repeteert iedere maandagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur in gemeenschapshuis De Luibe. Daarnaast is er een mogelijkheid voor muzieklessen en zijn er regelmatig partijrepetities. Bekijk ook de website: www.fanfareconcordiamaastricht.nl

Nieuwsgierig geworden of zelf een mooi verhaal? Kijk dan op www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis   Lees ook