Redactie
13 oktober 2020

Voordeur Verhalen

Hoe goed ken jij jouw buurtgenoten? Bekend met de mooie buurtinitiatieven uit jouw wijk? Ken jij de bijzondere verhalen achter de voordeur? Het Sociaal Team Caberg-Malpertuis publiceert sinds augustus 2020 op donderdag wekelijks een Voordeur Verhaal. Dit zijn portretten van buurtbewoners uit de wijken: Caberg, Malpertuis, Brusselsepoort en Pottenberg in Maastricht. Gewoon bijzondere verhalen over vrijwilligerswerk, buurtinitiatieven, hobby’s en passies.

Voordeur Verhalen – 10

In de wijk Malpertuis ligt aan het Malpertuisplein een kerk met een oud klooster. In 2004 heeft Opera Zuid zich hier gevestigd. Maar wat gebeurt daar nu eigenlijk? Voor een Voordeur Verhaal worden we door Lotte, productieleider en inwoner van Malpertuis, uitgenodigd om in de wereld van de opera te duiken. Bij binnenkomst krijgen we eerst een rondleiding. We kijken onze ogen uit! In het kostuumatelier wordt druk gewerkt. We komen langs ruimtes vol met kleding, schoenen en hoeden. Dan lopen we langs het huistheater. ‘Hier worden voorstellingen geoefend en soms ook voorgedragen’. Achter het huistheater ligt de werkplaats. Decors worden gebouwd, en er worden toneelspullen (ofwel rekwisieten) klaargemaakt voor gebruik. Ieder jaar worden er twee operavoorstellingen gemaakt. Die touren vervolgens door heel het land. ‘De opera bestaat altijd uit klassieke muziek en zang, maar we streven ernaar om het moderner te maken’. Lotte vertelt dat er dit jaar, in samenwerking met Trajekt, ook een buurtopera wordt georganiseerd. ‘Trajekt helpt met het vinden van buurtbewoners die het leuk vinden om mee te doen, Opera Zuid zorgt voor de artistieke invulling’. De verhalen van buurtbewoners krijgen een plek in de voorstelling. Wie het leuk vindt, kan bijvoorbeeld ook het decor bouwen. Het is echt voor en door de buurt! Wat we tijdens de voorstelling gaan zien, weten we nog niet. ‘Onze regisseur, Sybrand, weet altijd in korte tijd iets moois in elkaar te zetten. Daar vertrouwen we volledig op!’ Lotte nodigt iedereen in de buurt uit om vooral eens binnen te lopen. ‘Hier leven we voor het theater en de opera, en dat willen we de buurt graag laten zien!’

Interesse om een steentje bij te dragen in de buurtopera? Laat het ons weten! Woensdag 16 december wordt de buurtopera in Malpertuis uitgevoerd. Die dag zullen er drie verschillende voorstellingen te zien zijn op drie verschillende locaties. Houdt voor de precieze tijden en locaties onze Facebookpagina in de gaten!

Nieuwsgierig geworden of zelf een mooi verhaal? Kijk dan op www.facebook.com/STCaberg-Malpertuis   Lees ook