Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 6 september 2019

Voor de vissers van Maastricht geen polonaise; de rust langs het water is hun ding

Langs de Maas zitten vrijwel dagelijks tal van Maastrichtenaren in alle rust en kalmte hun hobby uit te oefenen, vissen. Thuis in Maastricht fotograaf Laurens Bouvrie zocht in het warme weekend van ’t Preuvenemint drie van hen op.  Ter hoogte van ENCI vertoeven Harold Luijten, Tim Schobbe en Mick Duchateau van Hengelsportvereniging (HSV) Visstandverbetering Maas met visgerei, tenten en proviand. Op een dikke tien minuten fietsen van een feestend Vrijthof is het contrast groot. Zeker als de avond nacht wordt en later de zonsopkomst voor de apotheose zorgt.

Voor heel wat leden van Hengelsportvereniging (HSV) Visstandverbetering Maas bestaat een belangrijk deel van de zomermaanden aan dagenlang vertoeven aan de boorden van de Maas. Liefst 2.700 leden kent deze relatief onbekende vereniging; daarmee behoort ze tot de grootste van de stad. Als ze al niet in ledenbestand de grootste is. Over het wel en wee van deze vissersvereniging komt Thuis in Maastricht later nog uitgebreid terug.

De reden van het bezoek van Thuis in Maastricht kwam deze keer vooral voort uit de enthousiaste beschrijvingen van een ‘nacht aan de Maas’ door Tim Schobbe. Begin van deze zomer gaf hij met mooie woorden een beeld van een zomerse nacht aan de oevers van de Maas. “Natuurlijk is voor ons het beethebben van een vis de ultieme beleving. Maar wij genieten net zo veel van de rust en de kameraadschap onder elkaar. En bij mooi weer is het zelfs zo dicht bij de stad, ondanks alle ‘lichtvervuiling’, indrukwekkend de nacht door te brengen langs het water.” Schobbe’s beschrijving en enthousiasme is in niets overdreven. Het weekend dat stadsfotograaf Laurens Bouvrie bij het drietal vissers verblijf is de Maas en omgeving (Hoge Weerd) van een indrukwekkende schoonheid.

In de zomermaanden doen deze drie vrienden, twee van hen zijn tevens bestuurslid van HSV, regelmatig een lang weekend. Zij niet alleen. Een vaste stek is dan ook geen vanzelfsprekendheid. “Het liefst zitten we net voorbij de Maastrichtse Watersport Club. Maar die plek was vrijdag al vroeg bezet. Maar hier is het ook bijzonder fijn vertoeven.”

Opvallend is dat de drie niet malen om al meer dan een etmaal nog geen beet te hebben gehad. HSV voorzitter Harold Luyten: “Die vissen zijn, ook al wordt vaak anders beweerd, zo stom nog niet. Ze spelen vaker met ons, dan wij met hen.” Hij laat na een hele mooie zonsopkomst het bewijs zien. Een dobber wordt opgehaald en hij laat zien dat aan het einde van de lijn een of meer vissen al het aas rondom een haakje hebben opgepeuzeld.

Voor de critici en alle dierenliefhebbers. De vissers van HSV Visstandverbetering Maas nemen nooit vis mee en verzorgen de gevangen vissen voor ze terug het water ingaan tot in de puntjes. Daarnaast zijn deze vissers ook de eerste die zien dat er iets mis is met het Maaswater of met de vissen. Dat niet alleen. Niet zelden noteren zij ook rare situaties op en langs het water. Deze stilste en onzichtbare vereniging van Maastricht heeft het leven in het water en de natuur er omheen hoog in het vaandel staan.

 Lees ook