Hans Moleman
TIM-verslaggever 25 mei 2019

Volt vonkt nog niet in Maastricht

Hoe deed Volt, de eerste voluit Europese partij, het bij de EU-parlementsverkiezing in Maastricht, een stad die graag Europese gevoelens claimt? Het vonkt nog niet voor de pan-Europeanen -Frans Timmermans en Thierry Baudet zijn de grote winnaars.

De kersverse partij Volt, onder aanvoering van lijsttrekker Reinier van Lanschot uit Amsterdam, heeft een dappere missie op de schouders genomen. In tijden van Euroscepsis wil Volt een duidelijk pro-Europees geluid laten horen, niet alleen in Nederland, maar in de hele EU.

‘Wij zijn Europa’, is de verkiezingsslogan waarmee de partij ook in Maastricht stemmen wierf. De poster -stevige blokletters, blauw-witte steunkleur- was overal in de stad op de verkiezingsborden te zien, pal onder die van religeuze splinterpartij Jezus Leeft (‘JEZUS ja, EU nee’).

Jezus

Het levert Volt donderdag in stemdistrict 30 in de oostelijke buitenwijk De Heeg, waar ThuisinMaastricht bij de telling ging kijken, slechts 14 stemmen op. Dat zijn er weliswaar meer dan Jezus Leeft -die bleef steken op drie stemmen- maar bij lange na niet genoeg om een feestje te vieren.

De winnaars in De Heeg zijn, net als landelijk, PvdA en FvD. Daarbij valt vooral de berg voorkeurstemmen op voor Frans Timmermans -154 stuks, ruim een kwart van de 604 uitgebrachte stemmen in district 30.

Spitzen

De in Maastricht geboren spitzenkandidaat van de Europese sociaaldemocraten laat ook Thierry Baudet een straatlengte achter zich. Het kopstuk van Forum haalt met zijn ‘weg uit de EU’-boodschap 77 stemmen binnen, en wordt daarmee de tweede partij in De Heeg.

Volt houdt intussen de moed erin. Het landelijk campagneteam van Volt zag de bui vrijdag al hangen. “De definitieve uitslag moeten we nog afwachten, maar de exit polls zijn wel al bekend. Daarin hebben wij helaas niet genoeg stemmen gekregen voor een zetel”, meldt de nieuwe Europapartij aan de aanhang.

Positief

Toch ziet Volt kansen genoeg. “Met beperkte middelen hebben we door het enthousiasme en de inzet van onze vrijwilligers en onze positieve boodschap ontzettend veel stemmen binnengehaald. Een paar maanden geleden kende nog bijna niemand Volt en door jullie inzet hebben gister 100.000 Nederlanders op Volt gestemd! Dit zijn 2-3 Tweede Kamerzetels. Dus op naar de volgende verkiezingen.”

Volt doet dit weekend nog mee aan de Europese parlementsverkiezingen in Duitsland, Luxemburg, Bulgarije, Spanje, Zweden en België. Daar hoopt de nieuwe partij alsnog een of meer zetels in het EU-parlement binnen te halen.

 Lees ook