Vroeger in Villapark

Het statige Villapark ontstond in de 19e eeuw aan de rand van het stadspark net buiten de stadsmuur toen Maastricht uit zijn voegen barste en de vestingwerken voor een deel werden gesloopt.

Het oorspronkelijke Villapark is tussen 1881 en 1905 ontstaan. Maastricht kampte in die tijd met enorm slechte hygiënische omstandigheden en grote woningnood. De stad barste letterlijk uit haar voegen. Het Villapark vormde samen met de buurten Blauw Dorp en de Stationsbuurt in Wyck de eerste uitbreiding buiten de vestingwerken.

Villapark, Maastricht 2015
Villapark, Maastricht 2015

Vrij opmerkelijk aan de buurt Villapark is dat het naar verhouding een behoorlijk aantal eigen voorzieningen heeft, waaronder een klein winkelcentrum en diverse horecagelegenheden. Daarnaast beschikt de buurt over twee Rooms-katholieke kerken, de kerk van Sint-Pieter boven, in de volksmond ook wel ‘Sint Pieter op de Berg’ – een neogotisch gebouw uit 1875 naar ontwerp van architect Johannes Kayser – en de kerk van Sint-Pieter beneden. Dit is een torenloos gebouw in Neoromaanse stijl uit 1938, naar een ontwerp van Frits Peutz.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in