Karin Somers
TIM-verslaggever 5 september 2019

Vijf Maastrichtse componisten in de etalage

Hoe geef je zoiets vluchtigs als muzikaal erfgoed een gezicht? Door de portretten van vijf beroemde en belangrijke Maastrichtse componisten in de etalage te zetten. Letterlijk. Binnenkort ken je de gezichten van bijvoorbeeld Carl Smulders en Joseph Hollman van meer dan alleen de straatnaambordjes.

Groeten uit Maastricht
Ze liggen alle vijf op ansichtkaarten voor ons uitgespreid. Niet alleen Carl Smulders en Joseph Hollman, maar ook Andrée Bonhomme, Jean Lambrechts en Hans Leenders prijken onder een ‘Groeten uit Maastricht’. Klaar om verstuurd te worden. De wereld in. Ze zijn samen De Vijf van Maastricht. “Veel mensen kennen hen van de straatnamen, maar ze zijn natuurlijk veel meer dan dat”, vertelt Zelinda Meli, secretaris bij Stichting Maastrichtse Componisten.

De vijf
“In de afgelopen jaren hebben we als stichting heel wat spraakmakende activiteiten georganiseerd. In ons jubileumjaar, de stichting bestaat nu 10 jaar, zijn we gaan nadenken over hoe we het muzikaal erfgoed van Maastricht nog beter zichtbaar kunnen maken.” Er werd besloten om een vijftal componisten uit te kiezen die onder de noemer De Vijf van Maastricht in het zonnetje werden gezet.

Een meerkleurig palet
Aan bestuurslid en muziekhistoricus Mathieu Vermeulen de nobele taak om een keuze te maken uit het meerkleurige palet van Maastrichtse componisten. “We hebben niet gekeken naar wie de meeste composities heeft gemaakt, maar vooral de juiste balans gezocht. Man, vrouw. Oud, nieuw. Bekend, onbekend. Ze hebben allemaal een verschillende leefstijl en achtergrond. En de kwaliteit van hun werk stond natuurlijk voorop.” Op de website kan iedereen via korte filmpjes kennis maken met de Vijf en hun werk.

Het muzikale geweten
Waarom moeten we deze Vijf leren kennen? Mathieu: “De nadruk ligt tegenwoordig veel op het visuele erfgoed van onze stad. Dat is zichtbaar voor de bezoeker. Muziek is momentkunst, het is vluchtig. Maar net zo belangrijk voor ons cultureel erfgoed.” Zelinda vult aan: “Maastrichtse componisten hoor je niet zo snel op de radio of online. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake is beschermvrouwe van onze stichting. Ze is vaak als gast aan de telefoon in het Radio 4 programma ‘De Ochtend van 4’. Ze promoot hierin via luisterfragmenten regelmatig ook het werk van Maastrichtse componisten.” De partituren van De Vijf zijn niet gemakkelijk te vinden. “Mathieu is het muzikale geweten van onze stichting”, lacht Zelinda. “Hij heeft heel wat partituren weten op te sporen. Er komen zelfs aanvragen binnen vanuit Frankrijk en de Verenigde Staten.” Langzaam maar zeker worden Maastrichtse componisten wereldberoemd.

Reizend gezelschap
De lancering van de Vijf van Maastricht was tijdens Stemmig Maastricht. Her en der in Maastricht en daarbuiten worden plaquettes van componisten onthuld. En nu wordt de volgende stap gezet in de promotour van de Vijf. “In de etalages in de binnenstad zijn billboards te zien van zo’n 1.85 hoog”, vertelt Zelinda. Via een QR-code kunnen geïnteresseerden kennis maken met de componisten en hun werk. “We hopen dat de billboards het komende half jaar op verschillende plekken kunnen staan.” Zo kan de bezoeker, maar ook de Maastrichtenaar, kennis maken met de Maastrichtse componisten die onze stad rijk is. En het volgende idee? “We hebben nog geen Stadscomponist. Dat wordt hoog tijd!”Lees ook