Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 14 juni 2019

Vervolg tv-serie Verborgen Verleden gaat over stadsgeheimen; Vrijthof bijt spits af

Maastricht in Beeld. Maastricht gaat het spits afbijten van het vervolg van de prachtig gemaakte en veel bekeken NTR-televisieserie Verborgen Verleden (12 seizoenen!). Gingen de programmamakers van dit programma de afgelopen jaren op zoek naar de voorouders van bekende Nederlanders; komend najaar gaat Verborgen Verleden grasduinen in het verleden van beroemde locaties van Nederland. Waar dan beter te beginnen dan in, op, om en rond het Vrijthof. Door André Rieu inmiddels niet meer het bekendste plein van Nederland maar ook wereldwijd een topper.

Café In den Ouden Vogelstruys leek afgelopen dinsdag wel een televisiestudio. In het oudste café van Maastricht en bekendste Vrijthof-kroeg werd hospes Henri Hochstenbag door acteur Waldemar Torenstra geïnterviewd. Torenstra was zelf in seizoen 4 (2013) een van de hoofdpersonen. Tot zijn stomme verbazing kwam uit dat genealogisch onderzoek naar boven dat hij – via een grootmoeder – afstamt van Willem van Oranje. De slagerszoon Hochstenbag zal door Verborgen Verleden niet meer te weten komen over zijn familie. Misschien vertelt hij wel aan Nederland een verhaal over het Vrijthof of over zijn Struys dat nog niemand kent. Hij werd die dinsdagochtend in ieder geval aan tal van vragen onderworpen over het verleden van zijn etablissement aan het Vrijthof en het plein zelf. Side-kicks van de  entrepreneur waren Han en Marga Scheuerman. Het koppel behoort al jaren tot het ‘interieur’ van de zaak en weten tevens heel wat af van de huidige belangrijkste ambassadeur van ’t sjoenste plein vaan Nederland, André Rieu. 

Behalve in kroeg was het team van Verborgen Verleden rondom het Vrijthof de hele week op zoek naar nog niet vertelde verhalen of wetenswaardigheden. Niet de geijkte VVV-informatie of ditjes en datjes uit geschiedenisboeken. Het gaat Waldemar Torenstra c.s. voor het nieuwe programma om zaken die – in het geval dan de uitzending over het Vrijthof – zelfs menige oer-Sjeng nog niet weet. Wat daar de uitkomst van wordt? Dat blijft vooralsnog een verrassing. Komend najaar start het Verborgen Verleden van acht bekende Nederlandse locaties. De eerste uitzending is volledig gewijd aan de geheimen van het Vrijthof. Weet u zelf ook nog iets dat niemand of bijna niemand weet? Laat het gerust weten in reactie op dit artikel. Wie weet moet de redactie van Verborgen Verleden nog een keer met camera’s en microfoons terugkeren.

Thuis in Maastricht houdt u op de hoogte van het programma en de uitzending over het Vrijthof in het bijzonder.

Bij dit artikel behalve foto’s van de opnamesessies in de Struys ook een serie foto’s van het Vrijthof van de afgelopen jaren gemaakt door Laurens Bouvrie.

 Lees ook