Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 november 2019

‘Verleef op Mestreech’ lijflied stadsprins 2020; deel publiek snapt weinig van ‘vastelaovend-mores’

Het Maastrichtse carnavalsseizoen begon afgelopen zaterdag traditioneel met de verkiezing van ‘Mestreechs Vastelaovendsleedsje’. ‘Verleef op Mestreech’, geschreven door Ron Nieste op muziek van Patrick Ummels werd door een vakjury en door het publiek verkozen als het lijflied van van de aanstaande stadsprins 2020. In de volle nieuwe Muziekgieterij zong de groep Zes Köp naar de winst. De twee andere liedjes die in de finale respectievelijk door Duo X-elle en het trio Ludy van Dijk, Nick Gilissen en Bert Garnier werden gezongen waren De Störm en Op de Sjouwers vaan Miene Peer. Een deel van het publiek – ook een traditie bij dit feestje – blonk uit in het niet snappen van de Mestreechter Geis. Het aanhoudende boe-geroep bij de aankondiging van de latere winnaars zorgde voor een ongemakkelijke sfeer.

 

 

Het werd voor publiek en artiesten een lange avond in de prachtige Muziekgieterij. Ruim 900 carnavalsliefhebbers kwamen op het  jaarlijkse door de Samewèrkende Mestreechter Vastelaovendsvereiniginge (SMV) georganiseerde leedsjeskonkoers af. Ruim na middernacht konden de hennekes in de loch van de formatie Zes Köp en Ron Nieste en Patrick Ummels. Hun liedje Iech bin Verleef op Mestreech werd met ruime meerderheid verkozen tot Mestreechs Vastelaovendsleedsje 2020. De toekomstige prins vaan Groet Mestreech zal dat samen met het Volk vaan Mestreech in de voorbereiding naar carnaval en tijdens de drei zwoer daog talloze malen gaan zingen.

Net zoals bijna iedere editie van dit liedjesconcours bewees een deel van het publiek niet veel te begrijpen van het karakter van de Mestreechter Vastelaovend. Waar Maastrichtenaren zo graag prat op gaan –  de gezelligste mensen van het land – werd door het boe-geroep bij de performances van de Zes Köp en iets mindere mate van het trio Ludy, Nick en Bert regelrecht naar het land der fabelen verwezen. Niks nieuws overigens. Al jarenlang laat altijd weer een deel van het publiek afkeur blijken van het winnende liedje. Zoals iemand deze zaterdagavond zei:  “Zeven liedjes, zeven deelnemers en maar eentje kan winnen. Boe höbbe v’r t euver.” Om maar aan te geven dat de goedwillende deelnemers het vooral heel leuk vinden om mee te doen en met z’n allen weten dat maar een liedje verkozen kan worden tot Vasteloavendsleedsje. 

Opmerkelijk genoeg schreven voor deze editie nog nooit zo veel deelnemers in om mee te dingen naar Mestreechter ieuwige roem. Dat betekent tegelijkertijd toch ook dat menigeen zijn steentje wil bijdragen aan wat Maastrichtenaren zo graag ’t sjoenste fies vaan al noemen. Ja, gesteld kan worden, dat het slechts een minderheid betreft die een negatieve stempel op deze avond drukken. Maar wel, net zoals bij vele activiteiten in de huidige maatschappij, drukten zij onevenredig hard hun stempel op de sfeer van een avond die niet op de laatste plaats door de vele vrijwilligers van SMV bedoelt is om eus same te ammezere. 

 Lees ook