Karin Somers
TIM-verslaggever 8 oktober 2020

Verhalen vertellen over Maastrichtse manieren

Bureau Europa organiseert voor de derde keer een urban storytelling weekend op 10 en 11 oktober. Tijdens Once Upon a Town hoor je verhalen die normaal alleen in familiekring of aan de buren worden verteld. Deze keer zowel offline als online. Het thema: Maastrichtse Manieren. We gingen verhaal halen.

Een achtbaan
Het is een turbulent jaar voor de nieuwe directeur van Bureau Europa Floor van Spaendonck. “Ik zit echt in een achtbaan.” De gemeentelijke subsidie voor de presentatie- en netwerkinstelling aan de Boschstraat dreigde te stoppen. Dat werd gelukkig teruggedraaid. En toen kwam corona. “Maar het werk bevalt goed, hoor. Werken in Maastricht is een feest. De culturele sector heeft het zwaar, maar ik ben positief ingesteld. Met respect voor de maatregelen moeten we blijven kijken wat op een verantwoorde manier mogelijk is. Want alles dichtgooien, daar word je alleen maar somberder van.”

Ongebruikelijke verhalen
En dus kan er 10 en 11 oktober weer geluisterd worden naar de meest bijzondere verhalen. Waarom is gekozen voor het thema Maastrichtse Manieren? “We merkten tijdens de vorige editie dat mensen het heerlijk vinden om ongebruikelijke verhalen uit de stad te horen. De niet-standaard anekdotes achter bepaalde producten bijvoorbeeld. Die worden ontzettend gewaardeerd.” Het programma staat bol van bijzondere locaties en opvallende ontmoetingen. Zo kun je met kunstenaar Simone Schuffelen mee op de fiets naar verschillende creatieve huiskamers. Zoals bijvoorbeeld de tijdelijke ateliers in Malpertuis. Waar vroeger winkels waren, zitten nu bijvoorbeeld kunstenaars Judith Reijnders en Quinny Schreurs. “Zij zijn erg geïnteresseerd in de buurt, in de manieren van de omwonenden. Dus mensen kunnen altijd even binnenlopen voor een praatje”, aldus Simone.

Manieren
Wat zijn volgens Floor eigenlijk de Maastrichtse Manieren? “Die typische joie de vivre. Dat zit ‘m niet alleen in de hoge kwaliteit van leven en de heerlijke gastronomie. Het is ook de waardering voor bijvoorbeeld een mooie stoel.” Simone vult aan: “Je kunt Maastrichtse Manieren heel breed benaderen. Ik zie de openbare ruimte in Maastricht als een plek om te experimenteren. Een bestemmingsplan kan veranderen. Waar eerst een restaurant zat, komt straks misschien een theater. Het mooie is dat je hierdoor een heel divers publiek aantrekt. Dat hopen we ook met onze creatieve huiskamers te doen.”

Van offline naar online
Vanwege corona wordt er deels gewerkt met aanmeldingen en gelden natuurlijk overal de maatregelen. Floor: “Er worden opnames gemaakt, dus mensen kunnen het online volgen of naderhand nog terugkijken.” De performancetour ‘Straattaal’ door Joep Vossebeld is een programmaonderdeel dat gedeeltelijk digitaal is. “Ons idee ontstond vanuit een enthousiast groepje rondom taal en poëzie: Mosa Experimentum. We komen samen om teksten in een andere vorm te brengen dan alleen voorlezen.” Joep vroeg de deelnemers om er een filmpje van te maken. Een diepe zucht en een lach: “Iedereen deed wel mee, maar is hartstikke eigenwijs. Dus ik heb mijn hoofd gebroken hoe ik hier 15 korte fragmenten van kon maken, maar het is gelukt. Het leuke vind ik dat niet alle deelnemers in Maastricht zijn geboren, maar ze wel bewust gekozen hebben voor de stad om er te leven en actief te zijn.” Ook dat zijn Maastrichtse Manieren.

Onverwachte verhalen
Zelf maakte Joep een film van een speciale rondleiding achter de schermen van het Theater aan het Vrijthof door beheerder Peter Snellens. “Ik kwam ooit met hem in gesprek en hij vertelt de mooiste verhalen. Dan vraagt hij of ik wel eens in de stoel van de directeur heb gezeten of dat ik onder het podium wil liggen. Hij is een enorme kunstliefhebber, maar kan flink mopperen. Dat wilde ik vastleggen.” Floor kijkt in ieder geval uit naar Once Upon a Town. “Maastricht is misschien wel compact, maar heeft een internationaal karakter. Het is groots in zijn doen. Geef mij maar elke dag zo’n verhalenfestival. Ik hoor hier regelmatig iets waarvan ik denk ‘Wat is dit nou weer voor een verhaal?’. Daar blijf ik me over verwonderen.”

Kijk voor het hele programma op de site van Once Upon a Town. Let op: voor sommige onderdelen moet je je vooraf aanmelden. Meer hierover lees je op de website.Lees ook