Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 22 juni 2020

Verbouwing Bakkerij Hermans, met behoud van charme en gezelligheid

Het zijn roerige tijden voor Carmen Hermans (48). De eigenaresse van Bakkerij Mathieu Hermans in de Zakstraat verloor dit jaar haar vader aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Vlak daarna begon de verbouwing van haar winkel, iets wat al langer op de planning stond maar door twijfels telkens werd uitgesteld. Carmen is hiermee namelijk extra voorzichtig. Ze wil met de vernieuwingen namelijk niet dat de charme uit de winkel verdwijnt.

Het is even wennen voor vaste klanten van Bakkerij Hermans. Ze moeten een groot gedeelte van deze maand een andere ingang nemen om hun brood of vlaai te bestellen. Eén van Maastrichts bekendste bakkerijen is namelijk aan het verbouwen. De ingang die voorheen gebruikt werd voor leveranciers en uitgiftepunt was voor horecaklanten, dient nu tijdelijk als verkooppunt. Binnen is er voor de klant maar weinig ruimte – en dat ook nog in tijden van corona – en daarom moeten op drukke momenten klanten buiten hun nummertje trekken en wachten. “Dit is van tijdelijke aard. Dit is beter dan dat ik een camper of tent moet huren om uit te verkopen”, vertelt Carmen.

Charme

Dat de zaak verbouwd wordt zit al vijftien jaar, sinds dat Carmen de zaak overnam van vader Mathieu, in de pijplijn. “Het interieur stamt uit de jaren ’80. Het is charmant en herkenbaar, maar wel gedateerd. Ik wist toen nog niet voor hoe lang ik de zaak onder mijn hoede wilde hebben, dus heb destijds niet laten verbouwen.” Carmen wilde het een tijdje aanzien of een eigen zaak hebben wel iets voor haar was. Dat bleek wel het geval en de verbouwplannen kwamen vijf jaar geleden weer in het vizier. “Ik bleef het echter spannend vinden. Het is niet zomaar een keukenverbouwing. Veel vaste klanten zeiden dat het helemaal niet nodig was. Mensen waren bang, net als ik overigens, dat de charme en gezelligheid van de winkel zou verdwijnen. Maar daar waak ik wel voor. De producten, winkelmeisjes en bakkers blijven hetzelfde. Die warme deken, die we met de bakkerij willen zijn, die je omarmt met vrolijkheid en lekkere dingen als je binnenkomt, die blijven we. Ik besef me terdege dat we voor velen ook een ontmoetingsplek zijn. Een plek waar je geholpen wordt, naar je geluisterd wordt en klanten niet als nummertjes worden afgewerkt.” Carmen heeft omtrent de verbouwing gekozen voor natuurlijke materialen, zoals eikenhout en marmer. De tegeltjes van de vloer zijn daarnaast handgemaakt en gebakken. “Zo brengen we warmte en ambacht terug in het interieur.”

Veranderingen

Binnen het pand is een achterwandje afgebroken waar een keukentje achter zat. Dit diende vroeger als lunchkamertje voor personeel. In de laatste fase voor de verbouwing werd het smalle hokje gebruikt voor opslag. “De zaak wordt qua grootte dieper nu. De toonbank kan iets naar achter waardoor de klant meer ruimte heeft. Qua presentatie van ons waar is er ook een kleine verandering. Voorheen stonden al onze productgroepen kriskras door elkaar. Nu hebben we ervoor gekozen brood vooraan aan te bieden, samen met de broodjes en het stukgoed. Het vlaaigedeelte met de rest van het gebak verschuift nu naar de rechterkant.”

Vader

Als de keuze om door te gaan met de verbouwing niet al spannend genoeg was, volgt de uitvoering ervan ook nog eens niet lang na de dood van oud-eigenaar Mathieu. Zijn uitvaart ging niet onopgemerkt voorbij. Deze vond plaats bij de Cellebroederskapel. In zijn kist op weg naar zijn uitvaart, maakte Mathieu nog een omweg langs de bakkerij waar hij een laatste groet kreeg van personeel middels een erehaag. “Dat heeft onze familie zo goed gedaan”, vertelt Carmen. “Ik ben in ieder geval blij dat hij nog betrokken is geworden bij de beslissingen over de verbouwing. Hij heeft zelfs meebeslist over de tegelvloer. Het liefst had ik natuurlijk gehad dat hij de verbouwing en het resultaat zelf ook nog had gezien.”

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de verbouwingen binnen de bakkerij begin komende maand afgerond.

 Lees ook