Jos Houben
Buurtreporter 15 januari 2020

Verbazing op de Groene Loper richting Kasteel Vaeshartelt

Je hoeft niet aan het begin of eind te beginnen wandelen op de Groene Loper om een levende kerststal te bekijken of andere verbazingen te zien. Op elke plek kun je aanhaken en je verwonderen wat je allemaal tegenkomt op deze ruim 7 km wandeltocht. Het blijft bezienswaardig én ontspannend, op elk moment van de dag. Maastricht-Oost heeft veel te bieden, iets ontdekken is al mooi genoeg. We gaan op pad.

Van start
Kom op, schoenen en jas aan! Ja maar, het is Tweede Kerstdag en ik ben aan het ‘bankliggen’, geen onverdienstelijke sport met deze dagen. In de hoeven; we gaan naar de levendige kerststal. Hallo, dat hebben we al vaak gezien, is toch hetzelfde elke keer?! Je wilt het gezellig houden met deze dagen dus enkele minuten stonden we op de Groene Loper in Heer richting Nazareth. Wetende dat dit een lijdensweg is en ver, daar waar Jezus geboren is, maar juist door die Groene Loper ontzettend kortbij. Bij het zuidelijkste Dienstengebouw begonnen we. De oude Praxis is geheel plat, straks komt er een nieuwe invulling. Het is een publiek geheim, maar alle mooie zitbanken staan allemaal aan de verkeerde kant, maar dat terzijde. Mocht je ter plekke sporten en je dorst willen lessen? Je komt mooi gestileerde watertappunten tegen. De bouw van het paviljoen in het Vrijheidspark is gaande. Restobar Mama gaat pronken. De Stadsengel heet ons nog steeds welkom op de rotonde. In de duisternis kun je deze engel niet missen! Voordat in de machtige grote hoge groene haagbeuken de letter M gevormd is, ben ik er niet meer, maar is het gaande. Gelukkig is de ‘gemeinteflat’ behouden gebleven. De Oranjeflat en de ANWB-flat zijn nog markante gebouwen. De Lourdeskerk blijft een mooie kerk (wip er eens binnen). Alle grote lange woonflats zijn weg, al wordt er al één bouwblok mooi gerestaureerd. Gestaag zie je nieuwe bouwprojecten de grond uitgroeien. Wittevrouwenveld en Wyckerpoort smelten aaneen.

Puisten
We zagen enkele ‘steenpuisten’ op de Groene Loper die opvallen op het mooie esthetische zicht ervan, afzetpaaltjes volgen nog blijkbaar. Op de daar kunstzinnige ‘Atwiebaank’ heb je een groot uitzicht over de gehele Groene Loper en aan de andere zijde zicht op de A2-mondtunnel. De Paardentunnel passerend bracht ons in een ‘nieuw’ traject. Bij de Geusselt vijver werden we welkom geheten door een bende zwanen, eenden en andere watervogels. Op de Geusseltbrug vlogen de zittende meeuwen al weg toen we een foto wilden maken. In het oude Kasteel Geusselt zit iets wat je mooi maakt. Gezien het kasteel goed is gerestaureerd, twijfel ik niet aan de opzet. Ik kijk naar mijn vrouw, het verval is nog niet opgetreden, we lopen verder. De Wielerbaan slingert zich mooi over de A2. Ook weer een kunstwerk an sich. Jammer dat de vele duizenden automobilisten een afgrijselijke graffiti moeten aanschouwen voordat ze ons mooi Maastricht passeren. In het nabijgelegen natuurpark kijken de Galloways (runderen) niet op, pottenkijkers hebben ze genoeg gezien, al zijn zij al een bezienswaardigheid op hun eigen. Nazareth krijgt/heeft een update. We zien gerestaureerde woningen en afbraak alwaar een nieuwe bebouwing zal gaan plaatsvinden. We steken de Meerssenerweg over.

Gevaar
Na de tunnel onder het spoor van Station Maastricht-Noord, alwaar het goed druk is, zien we kort erna iets ongelooflijks. Daar is een mooie, lange, indrukwekkende Beukenlaan. Echter er staan borden, zéér duidelijk weergevend: Verboden te betreden, gevaarlijke bomen! Wat zien we? Haaf Mestreech beweegt zich richting levendige kerststal??!! Gezien de mens een kuddedier is, maken we ineens deel uit van die mensenmassa. Net of ons niets kan overkomen.

Vaeshartelt
Aangekomen op plaats van bestemming, Kasteel-Buitengoed Vaeshartelt, is het gezellig, bekenden zien we, contacten maken we, drinken en nuttigen iets. Een roofvogeldieren show in aan het uitvliegen. De levendige kerststal is echt levend. Zie dieren waarvan ik dacht dat ze uitgestorven waren. Is nu alles steeds hetzelfde? Neen, ik zie Jozef, een ZZP, echt doorwerken, niet aangesloten bij een Houtbond. Met een ultramoderne gsm blijft hij bereikbaar om dienstbaar te zijn. Gegarandeerd volgend jaar zijn we er weer en heeft zijn kerststal zonnepanelen. Je moet bijblijven en klimaat neutraal zijn. Kinderen vermaken zich uitstekend. Een ijzeren vervaarlijke draak ontspringt uit het grasveld, misschien op de loop gekropen voor een eerder geziene klimmosasaurus op het Vrijheidspark.

Terugweg
We gaan terug, in die zin, mijn loopmaatje vindt het toch wat druk op de ‘zelfmoordende’ Beukenlaan, we nemen de Meerssenerweg. En daar ontplooien zich weer enkele verschijningen. Op het vroegere Landgoed ‘Mariënwaard’ is een enorme verandering gaande. In het bekende oude ‘La Grande Suisse’ komt een uitvaartcentrum met een elektrische verbrandingsoven. Milieuvriendelijk en efficiënt. Dus lopen op de Beukenlaan kan eindigen in La Grande Suisse. Even verderop weer een openbaring. Villa Kanjel, voorheen Petite Suisse en Dr. Poelsoord, wordt een familiehotel. Horeca voor gasten en publiek en nog meer, gaat volgen. De wens van de gemeente Maastricht om het Buitengebied Geul & Maas en de daarbij behorende landgoederen zoveel als mogelijk een publieke functie te geven, gaat werkelijkheid worden. We vervolgen onze weg richting Heer weer via de Groene Loper, 7 km terug. Bij circus Renz staan de dieren buiten wat te relaxen, voordat ze straks weer moeten optreden. Hoor overduidelijk kindergelach en -plezier. Weet niet wat er te zien is, weet wel; kinderen, papa en/of mama, verzorgers, opa’s en oma’s hebben blijdschap en vertier. De schemering valt in. Het wordt wat kouder. Ik denk aan straks, wat lekkers bij de koffie, biertje of wijnen-wijnen-wijnen, hapje, dan ‘achter de gebreide boks’. Tweede Kerstdag, levendige kerststal, weer iets anders, mensen ontmoeten, iets waarnemen, zien, proeven, de Groene Loper bewandelen, ontdekken, verbazing, ontspannen…. eenieder is artiest in zijn eigen circus. Blijft genieten.Lees ook