Samen werken aan een veilige buurt

Een veilige buurt is voor iedere Maastrichtenaar belangrijk. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor. Van politieagent tot buurtbewoner zelf, van gemeente tot woningbouwvereniging.

Op deze pagina vind je informatie over veiligheid, nieuws en tips over hoe je zelf kunt werken aan de veiligheid in jouw buurt. Ook kan je een lijst met belangrijke telefoonnummers vinden en kan je lezen wat welke organisatie aan de veiligheid en leefbaarheid in de buurt doet.

Afbeelding Flyeren door basisschoolleerlingen
Meer nieuws

Wat kan ik zelf doen aan veiligheid?

“Ik ben bewust dat ik op moet letten.” Annemiek vertelt hoe je zelf aan de veiligheid kan werken.
Bekijk het filmpje om te zien wat je zelf kunt doen om de kans op een inbraak of woningoverval zo klein mogelijk te maken!

Integrale veiligheidsanalyse

Benieuwd naar hoe de veiligheid in Maastricht ervoor staat? Bezoek dan www.veiligheidmaastricht.nl. Op deze website kun je stap voor stap inzoomen op de verschillende veiligheidsthema’s zoals die ook in onze integrale veiligheidsanalyse zijn opgenomen.

Samenwerken aan een leefbare stad: Team Handhaven

Een vrachtauto op de Tongersestraat die de doorgang voor hulpverleners blokkeert, zakken met afval gedumpt op het Emmaplein, hondenpoep op het grasveld voor de deur.

Dit zijn allemaal voorbeelden van regels die overtreden worden. Wie zorgt ervoor dat de bestuurder van de vrachtauto gewezen wordt op het belemmeren van de doorgang? Wie gaat op zoek naar diegene die het afval heeft gedumpt? De medewerkers van Team Handhaven.

Team Handhaven?
Het team Handhaven van de gemeente Maastricht houdt toezicht op de naleving van de (gemeentelijke) wetten en regels. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een huis, voor de inzameling van afval, het plaatsen van terrassen voor horecaondernemingen en voor het toegankelijk houden van de stad.

Samen!
Deze regels zijn bedoeld om de stad leefbaar te houden en om de sfeervolle uitstraling van Maastricht te bewaren. De gemeente kan echter niet alleen letten op onze openbare ruimte. Daar hebben wij uw hulp hard bij nodig; om te signaleren dat ergens iets fout gaat of om uw eigen verantwoordelijkheid te nemen. Samen met u houden we Maastricht sfeervol, leefbaar en veilig.

Wijkgebonden Medewerker

Vanuit Team Handhaven is er in elke buurt een ‘wijkgebonden medewerker’. Hij of zij staat voor u klaar om al jouw vragen, opmerkingen of klachten over mogelijke overtredingen in je buurt te beantwoorden of in behandeling te nemen.

Redactie

Rik van Laake
Redacteur
rik.van.laake@maastricht.nl

Websites

Gemeente Maastricht
www.gemeentemaastricht.nl
Politie – Mijn buurt
www.politie.nl
Veilige Buurten Aanpak
www.veiligebuurten.nl
 • Vuurwerkoverlast
  14043 of 0900 – 8844
 • Alarmnummer
  112
 • Geen spoed, wel politie
  0900 – 8844
 • Gemeente Maastricht
  14043
  WhatsApp 06 – 3199 3944
  post@maastricht.nl
 • Meld Misdaad Anoniem
  0800 – 700
  meldmisdaadanoniem.nl