Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 27 april 2021

Veertien lintjes in Maastricht; Tiny Machiels: “Iech stoond te bubbele op mien bein”

Veertien koninklijke onderscheidingen zijn maandag 26 april uitgereikt aan Maastrichtenaren. De lintjesregen in dit tweede coronajaar werd met al haar beperkingen toch voor menige stadgenoot een complete verrassing. Met inachtneming van de bekende regels wisten zowel vrienden als familieleden en vrienden met burgemeester Annemarie Penn – Te Strake te overdonderen. Zo ook het echtpaar John en Tiny Machiels. In hun stulpje in het Jekerdal spelden zij in hun ‘eige weike’ elkaar, nog totaal ‘verpopzak’ de lintjes op. 

Het werd gisteren niet alleen een vreugdevolle dag voor de nieuwe Leden en Ridders van Oranje-Nassau. Ook voor  burgemeester Annemarie Penn – te Strake werd het een extra bijzondere dag. “Met alle maatregelen die van kracht zijn staan mijn bezoeken aan inwoners, wijken, buurten en verenigingen helaas op een laag pitje. Des te mooier is deze dag dat we en petit comité weer eens een rondje door Maastricht kunnen maken. En dat ook nog eens om mensen die zoveel voor de stad betekenen te mogen verrassen met dit toch zo prachtige ereteken.” 

Van een abc-tje wat betreft organisatie was deze keer voor de organiserende familieleden en vrienden geen sprake. Om de aanstaande lintjesdragers met een smoesje om de tuin te leiden moest extra goed worden nagedacht. Geen extra ingelaste vergadering of andere truc om tot het moment surprême  om de nieuwe koninklijk geëerden geen idee te geven wat te gebeuren stond. 

Zo ook voor de kinderen van John en Tiny Machiels. De dochters Ingrid en Manon gingen toch maar voor een van de klassiekers. “Pap en mam veer goon lekker veur miene (Manonn red.) verjaordaag vaan lets orreges e hepke ete”. Tiny Machiels zegt later in het zonovergoten weitje dat bij hun huisje in het prachtige Jekerdal hoort: “Ik vond het wel een beetje raar. Alles is toch dicht dacht ik nog. Maar ja, onze Manon zal zoals altijd wel iets hebben weten te ritselen.”

Terwijl de kinderen met hun ouders in de achtertuin vertoeven komt de burgemeester de Meesenbroekweg afgelopen. Om niet veel later aan te kloppen bij het knusse ‘Op ‘t Brook’ huisje van de Machielsen. Bij het openen van de deur slaat Tiny Machiels gelijk van verbazing de hand voor de mond. Zoals dat al zo vaak in Maastricht is gebeurd, lukt ook nu weer. De verrassing is compleet. Nog een keer Tiny Machiels: “Ik zie die lintjesmomenten wel eens op televisie. Dan zie je de mensen compleet verrast zijn en soms zelfs een traantje wegpinken. Dan dacht ik wel eens: ‘Kom op lui, neet zoe euverdrieve’. Nou ik kan je verzekeren iech stoond te bubbele op mien bein, en iech heelt ‘t dus ouch neet druug.” 

Dan volgt in ‘t weike de ceremonie protocollaire. Bij een daar centraal staande prachtige berkenboom spreekt de burgemeester de twee toe en noemt daarbij een rits aan verdiensten op. Tiny en John zijn al decennialang op het gebied van sport, cultuur en sociaal-maatschappelijke activiteiten een gouden koppel voor Maastricht in het algemeen en hun Sint-Pieter en Jekerdal in het bijzonder. Dan mogen ze elkaar de koninklijke onderscheidingen op de borst spelden. Dat gebeurt met veel emoties en wordt door de twee 80-jarigen bekroond met ‘ne dikke poen

De andere Maastrichtenaren die de Oranje-Nassau onderscheidingen kregen zijn:

Ron van Muijen (o.a. Maastrichtse DD Stadsschutterij en Officiersvereniging Maastricht) en Rob Stevens (o.a. VVV Maastricht. Theatergroep Het Vervolg, Universiteitsfonds Limburg ) werden beide benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Pierre Keulen o.a. Toneelgroep Limmel, Don Bosco kerk Heugemerveld), Noel Fabry (o.a. Klokkenluidersgilde Monulphus en Gondulphus en Stichting Vrow Versjevee), het echtpaar Breur en Ria Kostons (o.a. Amyerhoof, braderie Amby, harmonie Walburgia), Jos Joskin (Alliance Française), het echtpaar Lei en Hanny Kuijpers (o.a. jeugddrumband Wittevrouwenveld, Trefcentrum, OLV Lourdeskerk), Jo Franssen (Fanfare Sint Servatius en de wijk Biesland), Rob Dohmen (o.a. Mestreechter Vastelaovend en Garderizzjemint De Kachelpiepers, Preuvenemint, Rieu Concerten) en Elisabeth Wijffels (o.a. AZC Sint Pieter, Educatravel) werden allen geeerd als Lid van de Orde van Oranje-NassauLees ook