Geerte Courtens
Buurtreporter 11 april 2019

Veel meer dan een Huiskamer, Sjuif a-en in Heer

In de wijk Heer is sinds 2 jaar een bijzondere huiskamer gevestigd. In een kleine benedenwoning aan de Gerard Walravenstraat bruist het. Het is de locatie van de ‘thuiskamer’ van de buurt : Sjuif a-en. En dat is precies wat je hier het beste kunt doen!

Sjuif a-en, het is geen huiskamer, nee, dit is een thuiskamer….

Op een gewone dinsdagmorgen kom je aanfietsen , en -komende vanaf de Veldstraat -springt een klein pandje aan de Gerard Walravenstraat in het oog…. Het bruist er aan alle kanten. Mensen zitten lekker in het zonnetje op een klein terrasje en als je over de drempel stapt val je middenin een geanimeerde bedoening. Rond de tafel zitten mannen en vrouwen lekker luidruchtig in gesprek. De mannen vertellen het liefst sterke verhalen die goedmoedig becommentarieerd worden door de aanwezige dames. De sfeer is opgewekt, een beetje plagerig , maar ook de grote onderwerpen worden niet geschuwd.

Nog voor ik een stoel heb kunnen bemachtigen, staat er een lekkere kop koffie voor mijn neus, en –mits ik op tijd ben natuurlijk- iets lekkers erbij.

In de keuken staan dames – en af en toe ook de heren- gezellig te keuvelen en ondertussen gaat de afwas in het teiltje. In een kleine zijkamer zit iemand te schilderen. Ze vindt het wat druk tussen alle mensen in. In gezelschap van haar hulphond geniet ze toch van de sfeer en heeft ze de rust om creatief bezig te zijn en werkstukken te maken die de ruimte straks kunnen versieren.In de andere kamer, grenzend aan de ‘salon’ vinden de voorbereidingen plaats voor de Heerder Sjoelcompetitie. Mensen hebben er de sjoelbak ontdekt en iedere dag wordt er gespeeld. Jong, oud, Nederlander of medelander; het spel is een uitdaging voor iedereen en het plezier is groot.

Het is een wereldje op zich, maar wat vooral op valt : de sfeer is er zo goed. Iedereen is even welkom en de bezoekers, overwegend ‘echte’ senioren , hebben allen een grote dosis levenservaring. Misschien is dat ook wel wat hen zo bindt. Zij hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen en ja, ook hier liggen de lach en de traan dichtbij elkaar. Maar wat mooi is het om hier te mogen aanschuiven. Persoonlijk gun ik iedereen zo’n fijne thuiskamer.

Nieuwsgierig geworden? Kom eens kijken en sjuif a-en. De huiskamer is open op dinsdagochtend en donderdagmiddag.Lees ook