Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 18 februari 2021

Vastelaovend 2021: ‘Alles waor aanders, of toch neet gans’?

De Maastrichtenaar spreekt graag in woorden als dat waor eine um noets te vergete. Zeker als het over de Vastelaovend gaat en nog een keer benadrukt wordt wie sjiek ‘t wel waor. Ook carnaval 2021 zullen we niet licht vergeten; meer dan waarschijnlijk haalt deze zelfs de geschiedenisboeken. Maar niet op de manier zoals iedere vastelaovendsvierder dat zou willen. Stadschroniqueur Laurens Bouvrie blikt in woord en beeld terug op drie dagen carnaval die we op deze manier nooit meer willen meemaken. 

Voor wie het zich ooit afvroeg – hoe is Maastricht zonder de Vastelaovend? Die ervaring zijn we inmiddels rijker. Alhoewel, zonder?! Bij duizenden joeg het onbeschrijfelijk gevoel – ondanks gesloten kroegen en het gemis van alle schoten voor de carnavalsboeg – vanaf de roemruchte vrijdag door het hele lijf. Tegelijkertijd wist iedereen dat – om het met een variant van een Mestreechter Vastelaovend liedje te zetten – het een carnaval ging worden waar je later van kon zeggen: Die Daog Waors Alles Aanders. 

Toch deden duizenden Maastrichtenaren in de aanloop en tijdens de Vastelaovend zelf hun uiterste best er iets van te maken. Een keur aan initiatieven werd omgezet tot een activiteit. Het leverde een grote variëteit aan – vooral digitale – evenementen op. Het was bewonderenswaardig, vooral hartverwarmend, te zien hoe Maastricht zijn best deed om het groetste fies vaan al toch enigszins de sfeer te geven die we zo goed kennen.

Vastelaovend Hoeskonzèr en de Aspergepiepers-carnavalsshow

Zo werd de Muziekgieterij van poptempel omgetoverd tot een hotspot voor opnames van allerhande carnavals-pluimage. In dat prachtige nieuwe muziekcentrum zag je ook fusions die je zelfs tijdens een ‘normale’ carnaval zelden of nooit zult zien. Frans Theunisz en De Köp begeleidt door een het philharmonie zuidnederland! De kans dat dit ooit nog een keer tijdens een van de drie carnavalsdagen gaat gebeuren is net zo groot als een …… pandemie. 

Andere – bekende – contrasten bleven ook bij de verschillende digitale initiatieven groot. Met als grootste tegenstelling toch zeker de uitzendingen van ‘t Vastelaovend Hoeskonzèr en de carnavalsshow van de roemruchte Aspergepiepers. Werd het initiatief van Cultura Mosae – in samenwerking met De Tempeleers, Muziekgieterij en philharmonie zuidnederland –  bijkans een sjieke voorstelling; de showavond van de Aspergepiepers had iets meer weg van een Poolse Landdag; hetgeen dit gezelschap ook altijd graag voor ogen heeft.  Je had als Maastrichtenaar wel wat te kiezen. Een avondvullend programma met veel zorgvuldig uitgesproken prachtige authentieke Mestreechter wäört en anekdotes gebezigd door Jan Janssen; of 180 graden anders showman, entertainer, rebel en dus ook Aspergepieper en de randjes opzoekende Eric Jaspers. Maar beide wel met een even groot Maastrichts hart in het algemeen en de Vastelaovend in ’t bezunder.

Beppie en May

Bij de artiestenkeuze bleek het verschil gelukkig net zo groot. Beppie Kraft zingt nog altijd gelijk haar bijnaam De Nachtegaal van Maastricht. Haar repertoire is in Maastricht net zo bekend als de grootste hits van The Beatles, zo niet bekender. Net zo authentiek, mer daan gans aanders, is een performance van ons aller May De Enige Echte. Wellicht zal bij menigeen May en ook haar liedjes niet gelijk een lampje doen branden. Maar wie haar en haar optredens en haar liedjes kent weet dat, zoals haar artiestennaam al zegt, een unieke Maastrichtse persoonlijkheid is. 

Vrijthof

Zo gebeurde er de afgelopen week van alles en nog wat. Niet op zijn minst ook de gedenkwaardige eerste uurtjes van de Mestreechter Vastelaovend 2021. Het weer was aangenaam; de zin in toch eve nao ‘t Vriethof te goon bij honderden toch te groot om te weerstaan. Die samenkomst was niet echt een verrassing. Ook niet voor de Mestreechter govies en boa’s. Dus waren zij net zo aanwezig als ‘de vierders’. De dienders voelden de sfeer prima aan en zo konden de aanwezigen toch een paar uurtjes oonder elkaar zien. Toen de politie na een paar uurtjes vroeg om het Vrijthof te verlaten, werd dat verzoek in grote getale gehonoreerd. Of zoals De Tempeleers en de Gemeente Maastricht graag meegeven: ammezeert uuch mer blief binne de sjraom. Wel hopende dat de sjraom vaan 2022 stukken verder uit elkaar liggen dan dit jaar.

Zate Hermeniekes

En wat zou de Mestreechter Vastelaovend – ook in deze coronatijd – zijn zonder Zate Hermeniekes. CV De Tempeleers begreep goed dat de muzikale aorta van de stad niet vergeten mocht worden. En heel veel hermeniekes gaven acte de presence de vetleren en verdiende medaille op te halen bij het Tempeleers Maggezijn aan het Rondeel. En niet zelden verschenen de vertegenwoordigers met de veendel vaan hun hermenie; e presentsje veur de Tempeleers en zoe noe en daan zelfs met ’n trommel en ’n toet. Lees ook