Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 21 februari 2021

Van schaatskoorts naar lentekriebels

Een maand voor het begin van de astronomische lente (20 maart) hebben we met zijn allen een voorjaarsweekend beleefd van het predicaat lek vinger, lek doum. Op pleinen, straten, parken waar de zon vrij spel had vertoefden en genoten duizenden Maastrichtenaren van hun lentekriebels. Fietsen, wandelen, flaneren, uit het raam hangen, in het gras zitten, al dan niet met een take away koffie, thee of alcohol vrij biertje. En op de Griend werd door de jeugd volop geskateboard en gebattled. En dan te bedenken dat een week eerder – bijvoorbeeld op de uiterwaarden van de Maas bij Borgharen – er zelfs even schaatskoorts waar te nemen viel in de Limburgse hoofdstad.

Niet alleen de kou verdween dit weekend uit de lucht; ook de iedere dag toch altijd wel ergens aanwezige bedrukte corona-sfeer leek van de aardbodem verdwenen te zijn. Ja, dat is maar schone schijn. Maar toch merkte je dat mooi en lekker weer de sfeer in tijden van deze zeer hardnekkige pandemie op positieve wijze invloed heeft op ons allen. Dit eerste lenteweekend werd door velen gevoeld als een prachtig geschenk en misschien ook wel als het symbool van langzaam teruggaan naar weer samen leven en genieten zonder restricties.

Zoals gezegd, een week eerder was alles nog behoorlijk anders. Matige tot strenge nachtvorst, een carnaval die niet doorging. Gaf het eerste nog bij schaatsliefhebbers de mogelijkheid om zelfs in Maastricht de ijzers onder te binden; het niet doorgaan van de Vastelaovend maakte menige Maastrichtenaar simpelweg zeer verdrietig. Hoe mooi is het dan dat een week later het kwik de 20 graden aantikt en de zon van de ochtend tot haar ondergaan onze kompaan is. 

Dat alles leidde er toe dat volop gefietst kon worden, wandelaars in stad en buitengebieden niet te tellen waren en bij mooi weer in Maastricht hoort uiteraard ook flaneren. Maar het mooie weer was ook voor velen het moment om te beginnen de tuin ‘lenteklaar’ te maken. Dat niet alleen. En dan is er nog altijd zoiets als de lenteschoonmaak. Dat is niet alleen een klus voor thuis. Tenminste dat vonden een kleine twintig medewerkers van De Bijenkorf. Facilitair ondersteund door het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie gingen zij zaterdag in parken en binnenstad op zoek naar zwerfvuil. Het was overigens niet alleen de mens die volop genoot van de overstap van winter naar voorjaar. Vlinders en bijen waren behoorlijk actief in tuinen en parken. En mocht u als fietser denken aardig wat kilometers te hebben gemaakt. De kraanvogels die dit weekend massaal over onze contreien vlogen zijn goed voor duizenden vluchtkilometers.Lees ook