Hans Moleman
TIM-verslaggever 8 juni 2019

Van Eyck vangt Limburgs landschap in beweging

Lekker met je blote voeten in een warm bubbelbadje: bij de Van Eyck-academie in hartje Maastricht kan het de komende weken, bij een dubbeltentoonstelling over veranderend Limburgs landschap.

Het bubbelbad staat model voor de recreatieplassen die in Limburg zijn ontstaan door zand-en kleiwinning. Van Eyck-alumnus Giuseppe Licari verzamelde een reeks van die plassen in boekvorm voor Long Weekend, een project gesteund door de afdeling archeologie van de provincie Limburg.

Nat

In het fraaie Peutz-gebouw van Van Eyck aan het Academieplein ligt nu Licari’s boek met kaarten en foto’s over deze transformatie van stukjes Limburg, naast het bubbelbad. Wie er met natte voeten uitkomt -er zijn in een belendende ruimte droogdoekjes beschikbaar-  kan hier kennis nemen van de wijze waarop de kunstmatige plassen en omliggende gebieden omgevormd worden tot recreatiegebieden, parken en andere toeristische accommodaties.

Van Eyck presenteerde vrijdag naast Long Weekend ook het fotografieproject RURBAN Landscapes on the Move. Daarbij kijkt een gezelschap kunstenaars – Axel De Marteau, Alexandra Huddleston, Andrea Acosta, Eva Pel, Franky Larousselle, Gladys Zeevaarders & Sophie Johns, Luuk Smits, Paolo Patelli, Zhou Junsheng en Yvon Ariese- naar de transformatie van het gebied tussen Keulen en Maastricht.

Kolen

Het fotoproject is geinspireerd door Werner Mantz (1901-1983), de Keuls-Maastrichtse fotograaf die bijna een eeuw geleden nieuw industrieel landschap -vooral kolenmijnen- en verloren natuur vastlegde in deze streek tussen Rijn en Maas. Mantz bracht destijds in opdracht van de mijnbranche vooral keurig modern ogende schachten en andere mijninfrastructuur in beeld.

De kunstenaars die voor RURBAN werden geselecteerd kijken nu naar de vaak rommelige werkelijkheid van voormalige mijnstreken. De Maasvallei bij Herstal en Luik, een eeuw geleden met zijn massieve staalfabrieken een van de belangrijkste vroeg-industriele clusters van Europa,  lijkt buiten beeld gebleven.

Open

Het fotografieproject RURBAN Landscapes on the Move werd geleid door fotograaf Bas Princen, die ook de tentoonstelling bij Van Eyck samenstelde. Fotografen Kim Zwarts en Romy Finke traden op als adviseurs van het project, dat een samenwerking is tussen de Werner Mantz Stichting en de Hubert van Eyck Academie.

De tentoonstellingen lopen tot 28 juni, van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur, in het gebouw van Van Eyck aan het Academieplein in Maastricht.

 

 Lees ook