Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 7 februari 2021

‘Van alles en nog wat’ Vrijthof-demonstratie zonder incidenten door politie ontbonden

Een demonstratie van enkele honderden mensen op het Vrijthof is zondagmiddag rond half vier door de politie ontbonden. De aanwezigen waren naar hartje Maastricht getogen om te protesteren tegen van alles en nog wat; weliswaar meestal corona-gerelateerd was een hoofdmotief niet echt te bespeuren.  De samenkomst was niet aangekondigd. Al snel werd duidelijk dat op het plein de anderhalve meter regel volledig genegeerd. Dat was voor de politie rond half vier de hoofdreden de demonstranten te sommeren het Vrijthof te verlaten. Leden van de Mobiele Eenheid dreven de aanwezigen vastberaden maar met zachte hand van het Vrijthof naar de Statenstraat.

Het is nog ochtend als opvallend veel politie in de binnenstad van Maastricht surveilleert. Dan weet je vandaag de dag wel wat eventueel te wachten staat. Met een van kracht zijnde noodverordening worden momenteel door het stadsbestuur van de Limburgse hoofdstad geen vergunningen afgegeven voor demonstraties. Zij die dat toch willen doen trachten op andere manieren anderen te mobiliseren. De bekendste variant is inmiddels wel het ‘kopje koffie drinken’. Die wordt dus ook zondag 7 februari gebruikt. Via sociale media en andere kanalen raakt snel bekend dat de ‘koffiedrinkers’ op die dag in Maastricht hun ongenoegen willen uiten. De op handen zijnde samenkomst blijft geen groot geheim; dus ook de politie heeft alle tijd om voorbereidingen te treffen dat de bijeenkomst niet uit de hand zal gaan lopen. 

Het is overigens niet zo dat de zondag op het Vrijthof aanwezige demonstranten allemaal voor dezelfde reden daar zijn. Is een deel overtuigd dat corona bangmakerij is en tot doel heeft om van Nederland – en de rest van de wereld – een grote dictatuur te maken; een andere groep deelt folders uit waarop acht redenen staan om je vooral niet te laten vaccineren. Bij hen is de vraag niet of Covid-19 bestaat; zij zien vooral dat de mens bedreigt wordt door bijvoorbeeld farmaceutische industrie. Ook zijn opvallend veel mensen aanwezig die vooral vinden dat we met zijn allen veel van elkaar moeten houden. De bordjes Love en/of hartjes staan in schril contrast met de schreeuwers die politie en omstanders laten weten dat ze eens moeten nadenken waar ze mee bezig zijn. En niet op de laatste plaats zijn ook heel wat mensen naar het Vrijthof gekomen om tegen de avondklok te protesteren. In tegenstelling tot andere demonstraties in het land bevinden zich tussen de aanwezigen – zo kan later worden geconstateerd – geen mensen die uit zijn op fysiek geweld of vernieling.

Daar waar normaal de terrassen staan  en aan de kant van het Spaans Gouvernement wordt door tientallen mensen gekeken naar het schouwspel. Na een uurtje – zo hoor je aan de kantlijn van het gebeuren – hopen de meeste mensen dat de politie toch vooral snel een einde maakt aan de demonstratie. De hoofdreden is er geen van ‘law en order’; die is vooral praktisch. Op het Vrijthof wordt het met kwartier kouder en kouder. Die wens wordt door de commandant van de aanwezige ME gehonoreerd. Tussen drie en half vier wordt het Vrijthof van alle kanten afgesloten. De voorbereidingen om de demonstranten op ordentelijke wijze het plein te verlaten zijn ingezet. Al snel blijkt dat de politie de protesteerders via de Statenstraat wil verdrijven. Helmstraat, Grote Staat, Platielstraat en de weg richting Sint Jacobstraat en Papenweg worden door manschappen en voertuigen geblokkeerd.

Dan wordt rond half vier door de politie via luidsprekers duidelijk gemaakt dat de demonstranten het Vrijthof moeten verlaten. Er wordt voor alle duidelijkheid ook aangegeven waarom: het publiek houdt zich niet aan de anderhalve meter maatregel. Punt. Enkele minuten later stomen de ME’ers in linie op van het zuiden van het plein richting Theater aan het Vrijthof. Even wordt er door een aantal demonstranten van alles en nog wat geschreeuwd; een iemand met een Nederlandse vlag om het lijf gaat op zijn knieën voor een politiebusje zitten. Op het moment dat de ME-cohorte nadert staat hij toch maar op. Een ander rent al schreeuwend op een busje af en geeft met de vlakke hand klappen op het portier. Veel meer acties tegen de politie en ME vallen niet waar te nemen. Morrend en mokkend verdwijnen de demonstranten van het Vrijthof richting Statenstraat. De ME’ers volgen gedecideerd maar hoeven nergens echt in te grijpen.

 

 

 Lees ook