Hans Moleman
TIM-verslaggever 20 januari 2019

VakTaal levert Eritrese elektriciens af

De Maastrichtse arbeidsmarkt heeft grote behoefte aan vaklui zoals elektriciens. Het project VakTaal van Stichting WereldWijd leverde onlangs de eerste twee Eritrese elektro-vaklieden af.

Kudus (19) en Mehari (42) zijn asielzoekers uit Eritrea die in Maastricht een inburgeringstraject volgen. Op hun roostervrije dagen komen ze naar WereldWijd om extra Nederlandse les te krijgen en de cursus elektrotechniek te volgen. Deze cursus biedt een goede opstap voor de reguliere beroepsopleiding in de elektro.

De twee Eritrese nieuwe Maastrichtenaren leverden eind november hun examenwerkstuk af. Het was de afronding van maanden van hard werken onder begeleiding van hun docenten Piet Hegger, Jo Lousberg en Wladziu van Hugten, om de vereiste vakkennis onder de knie te krijgen.

Strouven
WereldWijd is een bijzondere stichting met veel vrijwilligers, die inmiddels 35 jaar vanuit Eckelrade bezig is met begeleiding van nieuwe Nederlanders, maar ook aan afgewezen asielzoekers. Dat gebeurde jarenlang onder meer door vakgerichte cursussen. Deze activiteit werd in 2017 via het project VakTaal met steun van de Elisabeth Strouven Stichting nieuw leven ingeblazen.

Vanaf november 2017 kon WereldWijd zo ruim twintig mensen ’s ochtends taalles en in de middag praktijkles aanbieden, met een keuze tussen textielbewerking, computergebruik, houtbewerking, elektrotechniek, lassen en metaalbewerking. Het project is toegankelijk voor iedereen in Maastricht en het Heuvelland die van buitenlandse afkomst is.

“We hoeven geen onderscheid te maken tussen mensen met een verblijfsvergunning en asielzoekers die nog aan het wachten zijn op een definitief antwoord op hun  asielaanvraag. Het motto van het project is immers ‘Doe mee, tel mee”, meldt de stichting uit Eckelrade in het jongste nummer van Wereldwijzer, haar blad voor medewerkers en belangstellenden.

Boksen
Tot de enthousiaste cursisten van VakTaal behoort ook Nemat Alizada uit Afghanistan, die sinds media 2018 door taaldocent Jan Stijntjes en vakdocent Stef Blom wordt gekneed in de Nederlandse taal en timmeren.

“Ik wil meubels leren maken”, vertelt de 24-jarige Nemat, die in zijn geboorteland als tegelzetter werkte. “Over vijf jaar wil ik perfect Nederlands kunnen praten en schrijven. Ik hoop dat ik dan een Nederlands paspoort heb, zodat ik mee kan doen aan het Nederlands kampioenschap boksen. Ik wil graag in Maastricht blijven wonen, hier ken ik al veel mensen. Ik hoop dan werk te hebben.”

Intussen staan twee nieuwe cursisten met een asielachtergrond klaar om een opleiding elektro te volgen via VakTaal. Ze zijn na de jaarwisseling begonnen aan hetzelfde traject als Kudus en Mehari.

Motivatie
VakTaal is een aanvulling op het verplichte inburgeringstraject dat bijna alle statushouders in Maastricht volgen bij Leeuwenburgh opleidingen. Op de dagdelen dat men daar vrij is kunnen echt gemotiveerde deelnemers een van de vakcursussen van WereldWijd volgen. Ook het eerste lasdiploma is inmiddels uitgereikt.

Klik hier om meer te lezen over VakTaalLees ook