Hans Moleman
TIM-verslaggever 4 maart 2021

Vaccinatie 60+ers Oost vlot van start

Donderdagmiddag zwaaiden de deuren van de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk in Wittevrouwenveld open voor een bijzondere gebeurtenis. De huisartsenpraktijk Maastricht Oost had de markante kerk van pastoor Mattie Jeukens uitverkoren voor de inenting van 60-plussers uit de buurt. Het verliep soepel, met een nette vaccinatiefile richting altaar.

De kerk aan de Groene Loper was een slimme keus van huisarts Wijands en zijn collega´s Van der Waart en Siderakis. De OLV van Lourdes, een moderne kerk ontworpen door de befaamde Limburgse bouwmeester Frits Peutz, beschikt immers -anders dan de huisartsenpost verderop aan de Voltastraat- over een imposante hoge ruimte, goede ventilatie en meer dan genoeg banken.

Altaar

Daar hadden de mensen die hun vaccin hadden gekregen de gelegenheid om rustig, op ruime afstand van elkaar, het verplichte kwartiertje te zitten om te controleren of er geen ongewenste bijwerkingen zouden optreden.

Het liep allemaal vlot op donderdagmiddag 4 maart, de eerste dag dat de 60-plussers uit Maastricht Oost het AstraZeneca vaccin via hun huisarts konden krijgen. De opkomst leek goed te zijn, en de vaccinatierij in het middenpad richting altaar werd door de medewerkers van de artsenpraktijk efficient weggewerkt.

Opluchting

De stemming onder de wachtenden in de kerkbanken was regelmatig geanimeerd, dankzij buurtbewoners die elkaar herkenden achter het mondkapje en gezellig even een praatje sloegen. Opluchting was ook voelbaar: zo, ´t eerste vaccin zit er eindelijk in -en dat prikje viel eigenlijk erg mee.

En het noodbed? Het stond strategisch opgesteld in een zijbeuk, onder een van prachtige gebrandschilderde ramen van de buurtkerk. Voor het geval iemand zich na het vaccinspuitje wat minder mocht voelen. Halverwege de middag was het nog steeds onbezet.

 

 

 Lees ook