Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 22 mei 2020

Unieke livestreams: dj’s ‘op de berg’ en prachtig optreden van Erwin & Dominique Paats

Kan het publiek niet naar je toekomen, dan ga je als artiest in corona-tijden naar het publiek toe. Livestream is al geruime tijd het toverwoord voor heel veel artiesten. Ook in Maastricht. En binnen een etmaal werd vanuit twee totaal verschillende maar wel beide klassieke locaties net zo zeer twee niet met elkaar te vergelijken digitaal entertainment gebracht. Stond Hemelvaarts-avond het DJ-duo Vico Valesco & David Sweeetfields vanaf Chalet Bergrust house te draaien; een dag later schitterde gelegenheidsduo Erwin en Dominique Paats op social media met een optreden vanuit café In den Ouden Vogelstruys.

De violet gekleurde dj-tafel van Vico Valesco & David Sweetfields steekt prachtig af tegen de late blauwe lucht en het avondrood van een zomerse Hemelvaartsdag. Het tweetal draait die avond een kleine drie uur lang house en tech-house. Het tweetal is door Chalet Bergrust uitbaters Richard Hamelers en Etienne Naus gevraagd Maastrichtenaren in het algemeen en de vaste gasten van de halverwege de Sint-Pietersberg gelegen horeca-locatie muzikaal een hart onder de riem te steken. Etienne Naus: “De boodschap is simpel. Amuseer je tot 1 juni zoveel mogelijk in de veilige omgeving van eigen huis. Natuurlijk zien wij liever vandaag dan morgen onze zaak op deze unieke plek weer opengaan. Maar het besef dat gezondheid boven alles staat en we dus met zijn allen samen stappen vooruit moeten maken, willen we met deze muziekavond extra uitdrukken. Straks kan weer – met beleid – genoten worden van een terrasje. Nu zorgen Vico en David voor lekkere muziek. En dat alles ook nog eens met een unieke coulisse.” Inderdaad de twee dj’s zien het zelf iets minder, maar vanaf het terras van Chalet Bergrust pronken in het avondrood de torens van Sint Jan en Sint Servaas.

Een dag later is er geen sprake van mooie panorama’s en indrukwekkende avondluchten. Maar de beelden die duizenden volgers van het concert van Erwin en accordeon-virtuoos Dominique Plaats krijgen voorgeschoteld zullen ongetwijfeld vele Maastrichtenaren doen watertanden. In de reeks livestream-optredens georganiseerd door Visit Maastricht en Cultura Mosae staan de zanger en trekzak-muzikant in de oudste kroeg van Nederland, In den Ouden Vogelstruys. Coördinator van al deze optredens is Tom Berghmans, in het dagelijks leven werkzaam bij Centrummanagement Maastricht. Hij smult vrijdagavond van het optreden van Erwin en Dominique. Hij niet alleen. “Het is de best bezochte livestream van wat we tot nu toe hebben gebracht. Maar liefst 25.ooo mensen hebben via Facebook kennis genomen van het optreden. En zo ver we nu kunnen zien wordt bij een weergave van 14.000 continue door ruim 1.100 mensen naar het concert gekeken en geluisterd. Dat geeft een tevreden gevoel bij het doel van deze optredens op afstand: Maastricht samen brengen.

Het optreden is geen half werk. Erwin toont zich in een leeg café, behalve de twee artiesten zijn alleen enige technici aanwezig en uitbater Henri Hochstenbag, een entertainer van het zuiverste water. Hij zingt en treedt op alsof hij op een bühne staat op een volle Vrijthof. En nog fraaier is wat de zanger, die voor ieder feest een meerwaarde is, deze avond met accordeonist Dominique Paats het publiek brengt. Een dik half uur brengen de twee muzikanten een unplugged-concert dat indruk maakt. Niet alleen de klassieke Maastrichtse meezingers worden ten gehore gebracht. Ook U2 en Dean Martin staan op de playlist. Die overigens is ingegeven door verzoeken van kijkers/luisteraars.

Volgende week vindt voorlopig de laatste Visit Maastricht / Cultura Mosae livestream plaats. Dat wordt een gig van DJ Dominique Tummers. Neen hij staat niet halverwege de Sint-Pietersberg. Zijn performance vindt plaats in een van de belangrijkste feestcafés van Maastricht: Van Bommel.

 

 Lees ook