Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 5 februari 2020

Uitgeverij heeft een TIC voor Limburgs schrijftalent

Limburg zit vol schrijftalent. Onze mooie provincie inspireert tot romans, dichtbundels en informatieboeken over de omgeving en cultuur. Wie kan deze schrijfsels beter in boekvorm uitgeven dan een uitgever in het middelpunt van deze verhaalwereld? Dankzij uitgeverij TIC in Sint Maartenspoort prijken de prachtigste Limburgse publicaties op de boekenplanken bij de liefhebbers thuis.

Bij uitgeverij TIC kun je terecht voor boeken van Limburg, over Limburg, uit Limburg. De naam TIC staat voor Text & Image Communicatie, maar ook voor een tic met Limburg. Tweeëntwintig jaar geleden richtten Paul Weelen (60) en Luiz Oliveira (61) de uitgeverij op. Toen Paul nog journalist was en Luiz een ingenieur uit Brazilië, ontmoetten de twee elkaar in Madrid. Paul was altijd al een boekenmens: “Na het VWO ging ik Nederlands studeren en was literatuur al wat de klok sloeg. Ik heb inmiddels vijftien boeken geschreven over dialecten, een historische roman over Veldeke en thrillers over Limburg.” Luiz schreef zich in bij de Kunstacademie en volgde een opleiding fotografie om zijn zakelijke droom bij Pauls literaire ambitie te voegen. “Ik wilde graag een bedrijf opzetten en samen zijn met Paul.”

Klein en fijn in eigen Maastricht

De mannen moesten een thuis vinden voor hun uitgeverij. Pauls stad van herkomst Kerkrade was te klein voor hun dromen. “Ik was miljoenenstad São Paulo gewend,” vertelt Luiz. “Maastricht was zakelijk gezien onze beste keuze. Ons kantoor aan huis is daarvoor groot genoeg.” In Maastricht zit de uitgeverij in het hart van zijn eigen literaire kring. “We zijn te ver verwijderd van de grachtengordel om daar veel te bewerkstelligen,” ziet Paul. “Landelijke uitgevers, redacteuren en televisiemakers ontmoeten elkaar in kroegen in Amsterdam.” Luiz vult aan: “We willen klein en fijn blijven en niet concurreren met grote monsteruitgevers. Al hebben we best wat media-aandacht: wat prijsjes hier en daar of een verschijning in De Wereld Draait Door.”

“Een kookboekenschrijfster van een landelijke uitgeverij kwam bij ons, omdat ze in het noorden niet wisten wat een vlaai was!”

Schrijven, redigeren, promoten

Dagelijks belanden er nieuwe manuscripten op de bureaus bij TIC. “Eerst bepalen we of het manuscript bij ons past,” vertelt Paul over het uitgeeftraject. “Als we met de auteur op een lijn zitten, gaan we redigeren en maken we het boek persklaar. Soms moeten we het commerciëler maken.” Na de tekst komt de vormgeving, dan de druk, de promotie, de presentatie en de verkoop. Een schrijver mag niet op zijn lauweren rusten als het schrijfwerk eenmaal klaar is, waarschuwt Luiz. “Hij moet zelf actief zijn om het boek te verkopen.” De boeken van TIC belanden bij lezers over de hele provincie. Zeker voor Limburgse onderwerpen is een lokale uitgeverij een groot voordeel. “Netty Engels-Geurts, toch een landelijk bekende grootheid op het gebied van de keuken, kwam bij ons terecht omdat ze in het noorden bij wijze van spreken niet eens wisten wat een vlaai was!”

Analoog lezen in een digitaal tijdperk

Anno 2020 heeft lezen als vrijetijdsbesteding heel wat concurrentie. In plaats van een boek grijpen mensen na het werk naar sociale media en Netflix. Ook in de uitgeverswereld is deze ontwikkeling te merken, de oplages van TIC worden kleiner. “Digitalisering zal hier zeker mee te maken hebben. Als je moe en gestrest thuiskomt van het werk, dan is het gemakkelijker om tv te kijken dan te lezen. Ook scholen hebben een vinger in de pap, door de verdwijning van de leeslijsten.” Ontlezing of niet, de Limburgse schrijvers blijven actief mooie verhalen op de markt brengen. Ook dit jaar geeft TIC weer enkele bijzondere boeken uit. Paul en Luiz lichten al een tipje van de sluier op. “Wij kijken erg uit naar Zolang de aarde rond is van Wiel Oehlen: verzamelde korte, grappige uitdrukkingen die hij jarenlang in de krant schreef. We presenteren ook een boek over het Maaseik van de achttiende eeuw: De prinses in de prinsenhofvan Piet Poell.”

Foto’s: Luiz OliveiraLees ook