Algemene redactie
24 juli 2020

Uit je Dak Prijs: het balkon van Huub Erkens

Al enkele jaren verwonder ik me over een balkon verderop in mijn straat. Van buitenaf oogt het erg groen, waardoor ik nieuwsgierig ben hoe het er op het balkon zelf uitziet. Ik ga op zoek naar de eigenaar. Via wat speurwerk kom ik in contact met Huub Erkens.

Hij kocht dit pand in Randwyck vele jaren geleden. De voornaamste reden was het ruime balkon. Zijn woonoppervlakte is maar iets groter, maar in zijn eentje heeft hij niet veel nodig. Bij het betreden van zijn balkon valt mijn mond open. Het oogt eerder als een tuin en is veel groener dan ik dacht. Er staan bomen, planten, bloemen, kruiden en groenten. Er zijn twee zithoekjes, een vijvertje en zelfs een mini serre. De kleine serre zorgt ervoor dat hij de planten die niet wintervast zijn, kan beschermen tegen de vorst. Zijn balkon is heel lang en smal en omringt het merendeel van zijn appartement waardoor hij van binnen heel mooi zicht heeft op het groen.

Hoogteverschil
Huub is vanuit de balkonranden gestart. Zelfs op de balkonranden heeft hij bakken en potten bevestigd en gevuld met bomen en planten. Die zijn uiteraard stevig vastgezet, zodat de ergste storm alles keurig laat staan. Hierdoor ontstaat er een leuk hoogteverschil. Vanuit de randen is hij het door de jaren heen gaan uitbreiden. Nu, vele jaren later, is het resultaat verbluffend.

Af en toe leest hij hier zijn krantje of ligt hij even in het zonnetje, maar dat is meestal maar voor korte duur. Het leukste is toch bezig zijn met zijn groene vingers. Hij stekt en kweekt zich wat af, waardoor hij steeds nieuw leven schept. Deze nieuwe planten neemt hij mee naar de tuinen waar hij helpt of brengt hij weer onder op zijn balkon. Af en toe plukt hij bloemen die hij dan binnen neerzet of waarvan hij een boeket maakt voor als hij bij iemand op bezoek gaat.

Uitlaadklep
Huub heeft altijd een drukke kantoorbaan in Venlo gehad, waarnaast hij als hobby en uitlaatklep tuinierde. Nu hij met pensioen is, heeft hij veel meer tijd en helpt hij kennissen met hun tuin. Daarnaast spendeert hij ook veel tijd op zijn balkon. Vroeger ging hij twee keer per jaar op vakantie, maar nu wil hij dat niet meer. Het voelt voor hem iedere dag al als vakantie en zijn bezigheden houden hem ook nog eens jong en vitaal. Als ik hoor dat hij 75 jaar oud is dan kan ik dat bijna niet geloven. Hij oogt echt veel jonger. Volgens Huub is zijn geheim vegetarisch en dus veel groenten en fruit eten, tevreden zijn met wat je doet en lekker tuinieren.

Hij zegt dat je met een klein balkonnetje ook al veel leuks kunt doen. In zijn vorige woning had hij een heel klein balkonnetje en ook daar was het er flink beplant. Het geeft veel voldoening weet hij uit eigen ervaring en echt veel werk is het niet.

Meedoen
Denk je dat jij het duurzaamste dak, balkon of geveltuintje van Maastricht hebt? Doe dan mee met de Uit je Dak Prijs Maastricht. Je maakt kans op 1 van de 5 tegoedbonnen van 125 euro. Meer informatie vind je bij Uit je Dak Prijs 2020 van Gemeente Maastricht.

Tekst: Frederique Pronk

 Lees ook