Stephan Van Appeven
TIM-verslaggever 27 juli 2020

Tweede editie Maastricht Champions Trophy verspreid over alle voetbalcomplexen

Op maandag 10 augustus wordt met de kraker tussen RKSV Heer en VV Scharn om 19.00 uur de tweede editie van de Maastricht Champions Trophy afgetrapt. Het toernooi, ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen, is dit jaar anders georganiseerd dan bij de eerste editie. De wedstrijden worden namelijk afgewerkt op de terreinen van alle deelnemende clubs.

Aanvankelijk zou Geusselt Sport gastheer zijn bij alle poulewedstrijden, halve finales en de finale. Door het coronavirus en alle bijkomende maatregelen rondom de aanwezigheid van  publiek besloot de club in een eerder stadium toch af te zien hiervan. Harry Schobbe, de bedenker van het toernooi, heeft daarom de organisatie weer overgenomen en verspreidde de wedstrijden over alle complexen. “In tijden dat de piek van corona het hoogst was, heeft Geusselt Sport besloten toch niet te willen organiseren. Achteraf gezien had men misschien nog even moeten wachten met deze beslissing. Er is immers nu toch alweer meer mogelijk dan toen gedacht werd”, vertelt Schobbe, die het toernooi tijdens de eerste editie liet plaatsvinden bij RKHSV, waar hij zelf lid is. Hij vertelt dat bij de wedstrijden de maatregelen van het RIVM in acht worden genomen en publiek anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. In de kantines moeten clubs bij thuiswedstrijden rekening houden met een maximaal aantal bezoekers binnen.

Deelnemers

Tijdens de aangepaste editie, waaraan twaalf ploegen deelnemen, speelt iedere club minstens één keer thuis, afhankelijk van het speelschema. De halve finales op 20 augustus worden op neutraal terrein gespeeld en de finale vindt plaats op het terrein van RKHSV op 22 augustus, mits de club zelf niet in de finale staat. Dan zal er een alternatieve locatie worden gezocht. Aan de Maastricht Champions Trophy doen bijna alle amateurclubs in de stad mee. Alleen IBC’03 en DBSV ontbreken. De studentenvoetbalclub heeft pas in september haar selectie rond. Het toernooi komt daarom dus voor DBSV te vroeg. Het onder 18-team van MVV, vorig jaar verliezend finalist, is ook weer van de partij. En er doet een ploeg van buiten de stadsgrenzen mee: SVME uit Eijsden. Dit omdat ten tijden van de loting RKVVL en SCM nog aparte clubs waren. Inmiddels zijn zij een samenwerkingsverband aangegaan en komen ze uit onder de naam SSA West United. Daardoor kwam er een plekje vrij, dat SVME nu inneemt. Dat er in de toekomst meerdere clubs van buiten de stad meedoen, sluit Schobbe niet uit. “Ook VV Eijsden heeft al eens aangegeven interesse te hebben. Wie weet bij volgende edities. Omdat het een Maastrichts toernooi is, hebben de clubs uit deze stad echter altijd voorrang.”

Poules

De Maastricht Champions Trophy kent in de eerste ronde drie poules. In poule A zijn MVV onder 18, SC Jekerdal, VV Daalhof en Leonidas-Wolder aan elkaar gekoppeld. In Poule B vechten RKSV Heer, VV Scharn, RKASV en SVME het onderling uit. En in de derde groep is de winnaar van de eerste editie, Geusselt Sport, gekoppeld aan Willem l, RKHSV en SSA West United. De groepswinnaars en beste nummer twee gaan na de poulewedstrijden door naar de halve finale. “De gevestigde orde zal mee gaan doen om de winst”, verwacht Schobbe. “Ik denk dat Heer een grote kanshebber is. Die hebben zich flink versterkt. Ook Jekerdal heeft er goede namen bij gekregen en zal meedoen. Geusselt Sport is lastig in te schatten; die hebben veel ingeleverd en een hoop nieuwe jongens gehaald. Maar hoe zich dat samen pakt, is nog de vraag. De toekomstige fusieclub, SSA West United, zal het moeilijk krijgen tijdens het toernooi, vermoed ik”, aldus Schobbe.Lees ook