Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 8 juli 2020

Tweede carrière voor koppel in Wyck als eigenaars speelgoedwinkel

In een charmante hoekwoning op de Rechtstraat in Wyck zitten Aly Enting (58) en Raymond Passenier (67) tussen het speelgoed, de spelletjes en knuffels, de een nog snoeziger dan de ander. In januari dit jaar namen zij Twinkel de Kadowinkel over. Hier geen Playmobil of Barbie, maar origineel, duurzaam speelgoed. “Speelgoed dat kinderen blijven pakken, liefst nog generaties later,” hoopt Aly. De nadruk ligt op jongere kinderen van basisschoolleeftijd, maar er is voor ieder wat wils.

Al wandelend door hun wijk zagen Aly en Raymond het bordje ‘ter overname’ hangen bij Twinkel. Het zittende werk als directrice in het basisonderwijs speelde Aly’s rug parten en ze was al aan het oriënteren naar andere mogelijkheden. “Toen dachten we: zou dat wat voor ons zijn, een winkeltje? Raymond is al met pensioen maar we besloten toch om dit samen aan te pakken.” De vorige eigenaresse stopte ermee, maar blijft desondanks als vraagbaak beschikbaar voor Aly en Raymond. “Ik liep in december stage bij haar,” lacht Aly. “Zo kon ik al proeven van het runnen van de winkel. Nu komt ze vaak nog even kijken wat er allemaal vernieuwd is.”

Deskundig advies

Aly werkt fulltime in de winkel en krijgt hulp van Raymond. Door hun beider achtergrond in het onderwijs kunnen zij goed inschatten hoe kinderen zich ontwikkelen, wat ze leuk vinden en ook nodig hebben op bepaalde leeftijden. “We zijn in Maastricht de enige speelgoedwinkel met zo’n breed assortiment. Iedere stad heeft wel zo’n winkel en dat hoekje mogen wij hier in Wyck vervullen.” Aly en Raymond proberen niet te concurreren met online winkels zoals Bol.com. “De mensen komen ook voor het deskundige advies dat wij kunnen bieden. Dat krijg je online niet.”

“Deskundig advies zoals wij kunnen bieden, dat krijg je online niet”

Duurzaam en bijzonder

Met grote zorg worden de artikelen in de winkel gekozen. Raymond hecht, als gymleraar, veel belang aan beweging. “We verkopen veel stepjes en van de zomer komt er natuurlijk weer een hoop buitenspeelgoed.” Plastic is amper te bekennen in de winkel. “Soms ontkom je er niet aan,” weet Aly, “en er is ook heel mooi en goed plastic speelgoed natuurlijk. Toch proberen we altijd om te kiezen voor duurzaam speelgoed, dat liefst ook de fantasie van kinderen prikkelt.” Het assortiment wijkt af van dat in reguliere speelgoedwinkels. “Daar komen de klanten ook voor.”

De olifant in de kamer

Er zijn heel wat vaste klanten die ook na de overname graag terugkeerden. Niet alleen Maastricht weet de winkel te vinden, ook toeristen vanuit de nabijgelegen hotels komen er vaak een cadeautje uitzoeken. “We maken veel leuke momenten mee,” vertelt Raymond. “Zo stond er laatst een oudere heer te wachten al voor we de winkel openden. Zijn vrouw had de dag ervoor gezegd dat ze een olifantenknuffel in onze etalage zo mooi vond, dus die kwam hij stiekem voor haar halen.”
En waar lopen de Maastrichtenaren nu warm van? “Spelletjes!” aldus Aly. “We zorgen altijd dat we spelletjes voor alle leeftijden in huis hebben. Ook studenten komen daar om vragen.”
Aly houdt van de lichtheid en positiviteit die bij dit werk wel aan de orde is. “Hier komen mensen voor een cadeautje, of een kind mag zelf iets uitzoeken. Het is altijd een leuke reden waarom ze hier zijn.”Lees ook